Mellersta Dalmatien

Mellersta Dalmatien måste besökas. Med sin kultur, särskilda livsstil och 1700 år gamla kontinuitet, är det en plats för nöje, rekreation och njutning! Redan år 305 var det den romerske kejsaren Diocletianus, härskare över hela världen, som valde mellersta Dalmatien för att njuta de tio sista åren av sitt liv, och därför byggde han sin sommarvilla just i detta område.

_

Städer i Mellersta Dalmatien:

_

Om Mellersta Dalmatien

Klart blått vatten, vackra stränder och vikar, hisnande landskap, fascinerande kultur, gastronomiska läckerheter och varm gästfrihet – allt detta är underbara skäl att utforska städerna och öarna i centrala Dalmatien i Kroatien.

Mellersta Dalmatien sträcker sig från floden Krka i nordväst ner till Makarska.
Mellersta Dalmatiens huvudsakliga kännetecken är dess steniga landskap och dess brist på rinnande vatten: med acceptans av floden Cetina som rinner genom en kanjon till Omis och ut i havet.

Klimatet här är typiskt Medelhavets med varma och torra somrar och svala och regniga vintrar.

Mellersta Dalmatien är känd för sina vackra stränder i Makarska-regionen och råttstranden Zlatni rt på ön Brač.

Island Hvar har gott om platser för dem som söker en lugnare och avkopplande semester medan en mer aktiv semester kan tas på Biokovo-berget. För dem som tycker om kultur finns Diocletianus palats i Split och vackra Trogir – skyddad av UNESCO. På grund av dess ingredienser och beredning uppfyller det dalmatinska köket alla medicinska och näringsrekommendationer för en hälsosam kost.

_

Öarna

Det finns större öar som ligger ganska långt ifrån varandra och är rika på vegetation. Eftersom öarna är så långt ifrån varandra, blåser maestralvinden ganska kraftigt genom kanalerna mellan öarna och som ett resultat blir vågorna ganska grova. Några av de större öarna är Brac, ön Hvar, ön Vis, Solta, Ciovo, Drvenik (stora och små), Bisevo och Jabuka. Varje ö erbjuder stor gästfrihet och är unik och vacker på sitt sätt.

Boendet på dessa öar varierar från hotell, campingplatser, lägenheter och villor som finns antingen i ett vackert avskilt område eller i centrum.

Öarna i Centrala Dalmatien skiljer sig från varandra. Till exempel är ön Solta liten och tyst och ligger mittemot staden Split. Ön Brac är den största ön i centrala Dalmatien samt en av de mest utvecklade när det gäller turism. Några av de största turistattraktionerna på ön är Bol, Supetar och Mline såväl som många andra. Hvarland är också ett välkänt turistmål och har städerna Hvar, Stari Grad (Gamla stan), Jelsa, Vrbovska och Sucuraj. Vis, med sina många vikar, inlopp och orörd natur, lutar sig mer och mer mot turismen. Staden Komiza är en av de mest kända fiskestäderna i centrala Dalmatien. Ön Bisevo är unik på grund av dess mörka grottor som anses vara ett otroligt naturfenomen.