Omiš är en liten stad som ligger söder om Split och det är ett utmärkt läge om du vill ha en lugn semester medan du njuter av sol och naturliga skönheter. Omis ligger endast 20 km söder om Split. Staden är omringad av höga berg och är Rivierans charmigaste badort, tack vare sin palmkantade strandpromenad med småbåtshamn.

_

Om Omiš

Omis ligger endast 20 km söder om Split. Staden är omringad av höga berg och är Rivierans charmigaste badort, tack vare sin palmkantade strandpromenad med småbåtshamn. Längs promenaden finns det många charmiga barer och restauranger, och vill man ha storstadens nöjesutbud, då åker man till Split.

Det är här, i Omis, floden Cetina kommer till Adriatiska havet och man får inte missa chansen att prova världsberömda äventyr ”Cetina Rafting”.

Omis är inte en typisk semesterstad i Kroatien. Och även om staden erbjuder det mesta man kan önska sig en lugn sommardag vid Adriatiska havet, så står utomhusaktiviteter, historia och kultur i centrum. Tidigare var staden känd för att hysa sjörövare, och stämpeln som sjörövarstad har präglat stadens rykte i flera hundra år. Gamla stan med sina trånga gränder, kyrkor och fort vittnar om den starka – men turbulenta – positionen staden hade i äldre tider.

_

Rekreation

Vill du ha ett mer aktivt liv i dessa omgivningar kan man ägna sig åt bergsklättring. I april/maj kommer klättrare hit från olika delar av världen, för att bestiga de branta klipporna bakom den gamla staden.

Även forsränning börjar bli populärt i Omis. Flottfärden tar ca 3 tim och har både lugna och lite mer forsiga partier. Detta ska vara den enda forsränning som finns i närheten av Split (men längre norrut finns det fler möjligheter).