Staden Makarska är den största staden på rivieran och ett av de mest populära turistmålen längs den kroatiska kusten. Känd för sin natur och olika turistattraktioner är Makarska en trivsam badort med ett rikt och spännande uteliv på kvällen.

_

Om Makarska

Makarska är en stad vid den dalmatiska kusten i Kroatien som ligger mellan Adriatiska havet och det branta Biokovoberget. Staden utvecklades runt det gamla medelhavscentrumet i naturhamnen, som ärskyddad med tvåhalvön, sveti Petar och Osejava, till en av de mest kända turistorterna i Kroatien. Staden, med 2 kilometer lång strand som består av båda sand och sten, med varma havet och milda kustklimat, har också många historiska och kulturella sevärdheter, naturupplevelser, lokalt producerade gastronomiska specialiteter och ett riktnattliv.

Staden Makarska är den största staden på rivieran och ett av de mest populära turistmålen längs den kroatiska kusten känd för dess natur och olika turistattraktioner. Staden Makarska är en trivsam badort med ett myllrande folkliv och nöjen. Utbudet av restauranger, butiker och barer är stort. Slå er ned på ett café och betrakta folklivet från den palmkantade strandpromenaden eller låt er imponeras av den mäktiga bergskedjan Biokovo och det klara havet. Med båt finns öarna Brac och Hvar inom räckhåll.

_

Bra att veta

Makarska har ett maritimt klimat. Vinterns medeltemperatur är 10 grader, och sommarens medeltemperatur är 25 grader med mer än 2750 soliga timmar varje år. Havet har medeltemperatur över 20 grader från juni till oktober.

Kranvatten kan man dricka i hela Kroatien.

_

Trafik

Makarska ligger i centrala Dalmatien i en naturhamn mellan två halvön, Osejava och Sveti Petar.

Stadenhar förbindelse med alla större städer i Europa genom Splits flygplats, till vilken leder en 60 kilometer lång motorväg.

Makarska har en busstation varifrån bussar går till Split många gånger om dagen och också till andra städer.

_

Besök

I Makarska finns barockkyrkor från Republiken Venedigs tid: Sveti Markos kyrkan på Kačićev torg, Sveti Filips kyrkan på kusten vid Stadens museum, och Sveti Petars kyrkan i Sveti Petars park, byggt på fornkristna kyrkans grunden, som ger en magnifik utsikt över staden och Biokovoberget. Där finns också Malakologiska Museet i ett 500 år gammalt kloster med Pinakotheket och biblioteket, med en rik samling av havssniglar och skaldjur från Adriatiska havet. Pa den västra sidan av Makarska, den skönhet och tystnaden av helgedomen Vepric, som grundades 1908, omgiven av kullar, överväldigar besökaren med dess bäck och en naturlig grotta.

Den atypiska botaniska trädgården Kotišina, bredvid de befästamurarna av Veliki Kaštel från 1600-talet på kust nära sluttningar av Biokovo berget, innehåller olika livsmiljöer med 300 vilda växtarter och är mestpraktfullaunder våren och för sommaren.

_

Rekreation

Tenniscenter Makarska har 11 tennisbanor, och idrottsanläggningen på halvön Osejava har fotbollsplaner, basketplaner, rugbybanor, handbollplaner, tennisbanor etc. Medicinsk rehabilitationscenter Biokovka har ett modernt gym med fysisk terapi och en inomhuspool, medan hotell på Makarska Riviera har totalt 18 pooler. Det är också möjligt att göra extrema sporter i Makarska: paragliding, bergsklättring, vandring, mountainbike, spårning, grottning, segling, vindsurfing och dykning.

_

Gastro

Dalmatisk nötköttgryta är en specialitet gjord av nötkött fylt med bacon och vitlök, beredd i rött vin. Makarska Riviera är känd för sin godis ”Makaran ravioli” – den ursprungliga kakan gjord av deg- och valnötblandning och ”Cake Makarana” med mandlar och Maraschino-likör.

_

Viner

I slutet av april hålls en vinfestival under namnet ”Dalmatia Wine Expo” i Makarska. Ett välkänt prisbelönt lokalt vitt vin är Zlatan Pošip, rik och full av smak, med aromer av aprikos, citrus, anis och Medelhavs örter.