Mellan ön Hvar och kuststaden Split ligger Kroatiens tredje största och dalmatiens största ö Brac. Ön har också Adriatiska havets högsta berg Vidova Gora med en topp på 660 meter.

_

Om Brac

Mellan ön Hvar och kuststaden Split ligger Kroatiens tredje största och dalmatiens största ö Brac. Ön har också Adriatiska havets högsta berg Vidova Gora med en topp på 660 meter.
Brac med sina många pittoreska platser, orörd natur, rent och klart azurblått vatten med sol från en klar himmel, erbjuder något för de flesta.

Populäraste souvenirerna är askfat och annat gjort av den kända vita Brac-marmorn, som även använts till Vita Huset i Washington.

_

Trafik

Det finns en ofta färjetrafik mellan Split och Supetar, och en daglig katamaran från Split till Bol, fortsätter till Jelsa på ön Hvar; ytterligare en daglig katamaran stannar vid Milna på sin väg mellan Split och Hvar stad (www.jadrolinija.hr)

Det finns också en bilfärja mellan Sumartin, öster om ön, och Makarska på fastlandet.

En vanlig busstrafik förbinder städerna Supetar och Bol, vanligtvis via Pučišća; en annan, mindre frekvent trafik går från Supetar till Nerežišća, och det finns också bussar från Supetar till Škrip. I Supeta avgår bussar strax öster om färjan och turistinformationskontoret.

I Bol är busstationen vid vattnet och går bort från gamla stan mot Zlatni rat.

_

Besök

Väl värt att besöka på Brač är Pustinja Blaca, ett kloster gömt bort på en avlägsen och stenig sluttning ovanför öns sydvästkust, grundad av Glagolitic munkar på 1500-talet. Ursprungligen från Poljica (ett område på fastlandet, bakom bergen som stiger precis inåt från Split), ankom munkarna till ön efter att ha förskjutits av osmännen och bosatte sig ursprungligen i en grotta nära byn Murvice, cirka 4 km väster om Zlatni rat. Grottan, som är känd som Zmajeva Špilja (dragonens grotta), är dekorerad med en spännande serie stenutskärningar – en medley av religiösa figurer, kultiska symboler, gargoyles och andra monstrositeter – och kan besökas. Det finns båtturer från Bol till en vik vid kusten nedanför Pustinja Blaca, varifrån det finns en stig upp till klostret, eller ett besök kan inkluderas på en av öns välutvecklade cykelvägar. Grottan hålls låst.

Škrip – den äldsta bosättningen på ön, nära Supetar – är också värt att besöka och är hem till museet i Brač.

_

Rekreation

På strandpromenaden mellan Bol och Zlatni rat finns en vindsurfingskola, eftersom detta är en av de bästa platserna för vindsurfing i Kroatien.

_

Viner

Även om Brač kanske är bäst känd för sin anmärkningsvärda vita sten, som gör vinframställning här till en konst att temma både land och sten. Under de senaste åren har vinframställningen emellertid genomgått en återuppblickning, med nya vingårdar planterade över hela ön, till och med runt den högsta punkten i Adriatiska havet, Vidova gora!

Det finns många vinprovningsturer på ön Brač, liksom olivoljeprovning, som är några av de mest läckra i Kroatien.