Istrien

Den stora halvön Istrien, som skjuter ut i den nordligaste delen av Adriatiska havet, har tillsammans med de många öar som ligger i närheten blivit ett av Europas mest omtyckta resmål. Här är naturen prunkande grön och havet frestande turkosblått. Landskapen är inbjudande med vinodlingar, lantgårdar, pittoreska byar och medeltida städer.

_

Städer i regionen Istrien:

_

Info

Den stora halvön Istrien, som skjuter ut i den nordligaste delen av Adriatiska havet, har tillsammans med de många öar som ligger i närheten blivit ett av Europas mest omtyckta resemål.

Här är naturen prunkande grön och havet frestande turkosblått. Landskapen är inbjudande med vinodlingar, lantgårdar, pittoreska byar och medeltida städer.

Istrien kan delas upp i tre områden. Den vita Istrien är en central högslätt med karst landskap av kalksten, glest bevuxen med ek, tall och ask. Den gråa Istrien består av mark med eroderad kalksten och bördig jordmån. Här odlar man vin och olivträd. Den röda Istrien är en högslätt som korsas av floderna Mirna och Rasa. Här odlar man spannmål och grönsaker.

Istrien har genom århundradena varit ett omtyckt semestermål för européer. Denna underbara, gröna halvö har genom sin skönhet, och som det för ansågs, hälsosamma luft, blivit mångas favorit. Hit kom Europas societ under 1900-talet och deras pampiga hotell lever fortfarande kvar och ger Istrien en doft av värdighet och flärd.

De historiska lämningarna är många och sevärda. Romarna byggde städer längs kusten och på öarna, och här finns många minnen från romartiden. I Pula finns en mycket välbevarad amfiteater som byggdes under det första århundradet e. Kr. Den är världens näststörsta teater av det här slaget, bara Colosseum i Rom är större.

Närheten till Italien gör att Istrien håller en hög kulturell och kulinarisk klass. Pasta, fisk och skaldjur är typiska rätter på menyn.

Centralorten är Pula, en stad från romartiden, som ligger längst ned på Istriens sydspets. Andra kända badorter är: Umag, Porec, Rovinj, Medulin, Rabac…

_

Bra att veta

Registrerar din vistelse

Ägare till boende i områden med turistaktiviteter måste registrera turisternas vistelse hos det lokala turistgemenskapen i respektive by eller stad. Turiststyrelsen måste då utfärda ett skriftligt uppehållstillstånd för varje registrerad uppdrag. Turister betalar en avgift för varje dag av vistelsen. Barn upp till 12 år måste inte betala en avgift för att stanna, och barn mellan 12 och 18 år betalar 50% av avgiften.

Turisthälsovård

Under sin vistelse i Istrien har turister rätt till medicinska tjänster på hälsostationer och sjukhus till en lägsta kostnad som debiteras kroatiska medborgare. Besökare från Tjeckien, Slovakien, Polen, Ungern och Storbritannien måste endast presentera sitt pass. Förutom passet eller identitetskortet måste besökare från Tyskland presentera HR-D 111-formuläret, från Österrike formen A / HR 3, från Italien MO-7-formuläret.
Besökare från Nederländerna, bredvid sitt pass, måste presentera YN 111-formuläret, de från Belgien BY-formuläret, från Slovenien SLO-HR 3-formulär. I större städer är ett apotek öppet dygnet runt, 7 dagar i veckan. Turister kan välja privata läkare och tandläkare där ett fullt pris tas ut för medicinsk behandling.

_

Traffic

Att ta sig fram i Istrien

På Istriens vägar gäller samma trafikregler som i övriga Europa.
Tillåten hastighet i Istrien (liksom hela Kroatien) är:50 km/h – inom tätbebyggda områden
80 km/h – utanför tätbebyggda områden
100 km/h – på större huvudleder (Istriens Y)
130 km/h – på motorvägar
Det går många bussar mellan alla större städer i Istrien. Till stora städer som Zagreb, Pula och vissa turistorter går det bussar flera gånger om dagen. De flesta bussar är fräscha och har luftkonditionering.
Taxi kostar ca 8 kn/km och ca 20 Kn i framkörningsavgift. Det går alltid bra att beställa taxi från hotellet, restaurangen eller var du nu kan befinna dig. Järnväggen mellan Trieste i Italien och Pula har förbindelser med linjen Ljubljana – Rijeka, och det finns tåg mellan Rijeka och Zagreb, med förbindelse till södra Kroatien.

Till de större öarna kan man ta sig med färja, och det går många båtturer under sommaren. Vägarna i Istrien är bra och det finns en motorväg från Rijeka till Zagreb, samt en stor nybyggd väg från Pula till gränsen mot Slovenien.

Bensinstationernas öppettider stĺr anslagna pĺ respektive ställe, och vid större vägar och motorvägar är det öppet dygnet runt. Om man fĺr problem med bilen eller om det har hänt en trafikolycka, ringer man till HAK ( Kroatiska bilklubben, motsvarande t ex NTF i Sverige); AK Pula-Rovinj, tfn 21 49 72, 54 09 87 eller trafikinformationscentralen pĺ tfn 987.

För denna dygnet-runt-service betalar man kontant, med check eller kreditkort (Diners, American Express, Master och Visa). Medlemmar i HAK och ADAC kan även betala med kuponger och kreditbrev. HAK är med i AIT-systemet (Air Traffic Control System) och FIA (Foundation for the Automobile and Society). Alkoholhalten i blodet får inte överstiga 0,0 promille.

Tunnel Ucka är avgiftsbelagd. Klicka här för att räkna avgifter.

Bensinstationernas öppettider står anslagna på respektive ställe, och vid större vägar och motorvägar är det öppet dygnet runt. Om man får problem med bilen eller om det har hänt en trafikolycka, ringer man till HAK ( Kroatiska bilklubben, motsvarande t ex NTF i Sverige); AK Pula-Rovinj, trafikinformationscentralen på tfn 987.

För denna dygnet-runt-service betalar man kontant, med check eller kreditkort (Diners, American Express, Master och Visa). Medlemmar i HAK och ADAC kan även betala med kuponger och kreditbrev. HAK är med i AIT-systemet (Air Traffic Control System) och FIA (Foundation for the Automobile and Society). Alkoholhalten i blodet får inte överstiga 0,0 promille.

Sjöfart

Alla som behöver bensin till sina båtar kan tanka i Umags hamn sommartid kl. 7.00 – 22.00, i Porecs hamn kl. 7.00 – 21.00, i Rovinjs hamn kl. 7.00 – 21.00, i Pulas hamn (Riva) kl. 7.00 – 20.00, och i Marina Veruda kl. 7.00 – 22.00.

Flygplatser i Istrien

Flygplats Pula
Valtursko polje 210, tel 550-900,
e-mail: zracna-luka-pu@pu.tel.hr
Flygplats Vrsar
Tel 441-350
Flygplats (sport-flygplats) Delic Air- Medulin
Tel 441-350 GSM 098-420-577

Marinor

Istrien har 11 marinor med 2.750 båtplatser som är öppna året om. De flesta marinor är utrustade med alla tillbehör man behöver.

_

Gastro

Förutom alla hotell i städerna som erbjuder kost och logi eller halvpension, finns många restauranger, värdshus, krogar, vinkällare, pizzerior och snabbmatsrestauranger i Istrien. För gourmanden är nog restauranger och värdshus som serverar äkta istriansk mat mer intressanta. Förutom den typiska europeiska maten, erbjuder Istrien en rad utsökta och populära maträtter.

Prsut är istriansk lufttorkad skinka. De flesta har smakat parmaskinkan. Prsut är något mer kraftfull i smaken och serveras ofta med fårost och oliver som förrätt. Man gnider in köttet med kryddor och örter och låter den torka, gärna i boranvinden. En härlig upplevelse för smaklökarna.

Tryffeln i Istrien kallas ibland för ”Istriens guld”. Kilo priset ligger på ett par tusen kronor och den potatisliknade svampen är en gastronomisk delikatess över hela världen. I Istrien kan man hitta både den svarta och grå och även den vita, den som är mest åtråvärd. Framförallt finns tryffel längst Mirnafloden och den byn som är kanske mest förknippad med tryffel är Motovun.

Tryffel hittas med hjälp specialtränade tryffelhundar som nosar sig fram läckerbitarna. Tryffel används i det istrianska köket, oftast ihop med pastarätter och omeletter eller riven över en nygrillad köttbit.

I Istrien är vinproduktion en gammal tradition. Det typiska istriska vinet är ett vitt vin som heter Malvazija. Malvazija symboliserar Istrien och smakar lika gott idag som det gjorde för 100 år sedan. När man pratar om röda viner så nämner man gärna Borgonja och Rosé som även kallas för Hrvatica. Andra tips på kvalitets viner är vit och grĺ Pinot, Chardonnay, Cabernet, Merlot, och Muscat.

Istrien har även välkända konjak: plommon konjak, örtkryddad konjak och vindruvskonjak.

_

Recreation

Dykning

Havet längs den Istriska rivieran erbjuder många sevärdheter. Förutom den bevarade floran attraherar gamla skepp och båtar på havets botten både professionella dykare och nybörjare.

Dykarklubbarna organiserar många utflykter och undervattensexpeditioner och där kan man även hyra högkvalitativ utrustning. Detaljerad information om detta finns på www.diving.hr/main/sjever.asp.

Havstemperaturen är alltid behaglig och dykning är därför attraktivt under hela året. Dykning är endast tillåten för de med ett dykarcertifikat som är godkänt av det kroatiska dykarförbundet (HRS). Detta certifikat är giltigt i ett år, mer information finns på www.diving-hrs.hr

Tennis

Istrien erbjuder över 430 grusplaner som kan användas året om. I staden Umag hålls den kända ATP Croatia Open. Deltagarlistan innehåller namn som Goran Ivanisevic, Thomas Muster, Andrej Medvedev, Magnus Gustafsson, Carlos Moya, Sergi Bruguera, Felix Mantilla, Emilio och Javier Sanchez.

Golf

Bilden av Istrien som en golfattraktion är fortfarande under uppbyggnad, där det bland annat utlovas ett tiotal golfbanor. Det finns en niohålsbana på ön Brijuni, utanför Istriens västkust. Golfbanan på Brijuni är förlagd i savannmiljö med mycket sand, långt från de perfekta greenerna. En upplevelse utöver det vanliga.

Mountainbiking / Cykling

Mycket populärt i Istrien Från söder till norr och från öst till väst, längs hela den Istriska kusten finns det ungefär 60 utmärkta cykelvägar på en sträcka av 2.600 km. De flesta turistbyråerna kan erbjuda broschyren ”Istra Bike”, som innehåller detaljerade vägbeskrivningar av cykelvägar som sträcker sig över 1.500 km. Mer eller mindre markerade eller inte utsatta cykelvägar täcker Istrien som ett spindelnät.

Surfing

Surfälskare kan uppleva ett välbehag tack vare de vindar och havsströmmar som gör deras surfande till ett nöje. Mer erfarna surfare kan leta sig till Istriens södra delar där havsströmmarna och vindarna bjuder på en utmaning. Man kan hyra surfutrustning på de flesta turistorter. I Pula och Rovinj finns även seglarskolor, medan surfskolor finns i de större turistorterna.

Fjällvandring

Fjällvandrare erbjuds stigar på 100-tals kilometer, från Crna Punta, Skitaca, Gracisca till Ucki, Cicarija och vidare till Slovenien. Det finns bland annat tre vandrarhem i Ucki, Koritima och Zbevnici. Fördelen med fjällvandring i Istrien är klimatet som tillåter aktiviteter året om men även den vackra, bevarade naturen.

Drakflygning och bergsklättring

I Istrien kan man utöva drakflygning på fem olika platser. Kastelir nära Novi Grad är väldigt bra för nybörjare, även Raspadalica, Brgud på berget Ucki, Lanisce, Zbevnica och själva toppen på berget Ucki (som är anpassad för drakflygning) är lämpliga platser för drakflygning. Alla dessa startplatser är belägna på så sätt att man kan lyfta inom en radie på 30 m oavsett vindriktningen.

Om man är intresserad av bergsklättring erbjuder Istrien nio platser för detta; Zlatni RT vid Rovinj, Limski kanal, Dvigrad, Istarske toplice, Raspadalica som ligger norr om Buzet, Vranjska draga nära tunneln Ucki, Zarecki krov och Lido vid Pazin, Moscenicka draga, Vintijana vid Pula. På mindre berg, från 20 till 30 meters höjd, finns det 270 utrustade klättringsanordningar. På de Istriska bergen finns det utmaningar för både nybörjare och erfarna klättrare.

Ridning

Finns ett antal ”rancher” som erbjuder ridning i grupp eller på egen hand om du är erfaren ryttare. Hästarna är i allmänhet välskötta, men själva ritten (i grupp) bjuder inte på några speciella överraskningar. Oftast skrittar man i led en tur i omgivningarna. Häst”rancher” hittar du bland annat i Zelena Laguna i Porec, men det finns också fler längs med vägen från Umag till Pula.

_

Besök

Eufrasius basilika i Porec

Eufrasius Basilika har sin plats på UNESCO-s världsarvlistan sedan 1997. Här finns underbara mosaiker som anses vara de bäst bevarade exemplen på bysantinsk konst i Kroatien. Kyrkan byggdes på 500-talet för biskop Eufrasius.

Pulas amfiteater

Glöm inte att besöka Pulas berömda amfiteater från romartiden, faktiskt näststörst i världen (bara Colosseum i Rom är större). Den elliptiska arenan i Pula är en av de sex största romerska amfiteatrar som finns bevarade. Den byggdes för mer än 2000 år sedan, för att användas till gladiatorspel. Idag används den framför allt som arena för olika typer av konserter.

Gamla stad i Rovinj

Här går historia tillbaka till romartiden och den gamla staden har belägrats, förstörts och återuppbyggts under 2000 år utav bl.a. goter, germaner, slaver och venetianer. Rovinjs gamla medeltida stadsdelen är fantastiskt vacker.Den är byggd efter en romersk stadsplan med kyrkan i mitten och byn ”fallande” runt omkring.
Kullerstensgatorna är väl bevarande och slingrar sig fram mellan de tätt byggda husen. Unikt för Rovinjs gamla stad är att nästan alla byggnader vi ser är original Högst upp på en kulle står kyrkan St. Euphemia. Dess 60 meter höga klocktorn är ett välkänt landmärke.

Istriens inland

Istriens inland påminner mycket om Toscana i Italien med många små medelåldersbyar på bergens sluttningar. På landsbygden odlas oliver och vin och i skogarna skördas vit tryffel. Vi presenterar Motovun, Groznjan, Hum, Pazin, Labin och Dvigrad.

National park – Brijuni

National park Brijuni är en ögrupp med två stora och tolv små öar utanför Istriens västkust. Öarna var under Jugoslavientiden Titos sommarparadis och det är också han som tagit hit alla exotiska djur. På den största av öarna finns en safaripark med zebror, påfåglar, mufflonfår, hjortar och antiloper. På ön finns också ruinerna efter en bysantinsk borg där man kan leka i de labyrintlika formationerna.

Limfjorden

Ett alldeles perfekt utflyktsmål om man tillfälligt blivit mätt på värmen. Limfjord är 11 km lång och ligger mellan Rovinj och Porec. Hit kan du ta dig antingen med organiserade båtturer från Pula, Porec och Rovinj eller på egen hand med bil eller taxi. Landskapet är fantastiskt vackert med djupt gröna skogar och majestätiska klipporna som reser sig 150 meter ovanför vattenytan. Inne i fjorden är det sötvatten, längre ut är vattnet bräckt.
Det i kombination med temperaturen gör platsen idealisk för att odla ostron, musslor och fisk. Vid slutet av fjorden finns ett par restauranger kända för att serverar fisk och skaldjur som odlas i Limfjorden.

Baredine-grottan

Baredine-grottan är det enda geologiska naturminnet i Istrien. Grottan är 132 meter djup, med fem salar och en hävertsjö. Man kan se många fantastiska formationer av stalaktiter och stalagmiter. Det underjordiska djurlivet är en värld för sig.
Här lever ”grottolmen”, även kallad ”människofisken”, olika insekter och små genomskinliga kräftdjur. Guidade turer på ca 40 minuter tar dig genom hela härligheten. Tel 421-333, fax 427-714, e-mail: jama-baredine@pu.tel.hr, web: www.baredine.com

Gyllene udden – Zlatni Rt (Punta Corrente)

Strax söder om staden Rovinj ligger denna hundra år gamla skogspark, den första i sitt slag i Istrien. Gyllene udden är ett av de viktigaste skogsområdena på norra delen av kusten. Skogen är otroligt vacker och hyser en mycket speciell flora. Mellan ängarna löper alléer av olika träd: cypress, pinje, ceder, douglasgran och ett bestånd av den sällsynta himalayacedern.
Marken på halvöns sydspets, udden Kamenjak, ser ut som om den hade brunnit, men den gömmer stora naturrikedomar. Det är för de många endemiska växtarternas skull och för att en del sällsynta fågelarter häckar här, som Kamenjak har förklarats som naturreservat.

Kamenjak udden och Medulins skärgård

Den flikiga kusten på halvöns sydspets är lika särpräglad oavsett om man ser den från land, från havet eller från luften. Området är en av de sista oaserna längs kusten och har behållit sin ursprunglighet – en mosaik av åkrar, ängar och skogsdungar, som ser ut som om de steg rakt upp ur havet.

Palud – fågelreservat

Våtmarken Palud, fågelreservatet utanför staden Rovinj, är det bästa stället för den som behöver vila ut, oavsett om man är fågel eller människa. Det finns över 200 fågelarter som lever här eller kommer hit under vissa årstider. I samband med flyttningen kan man få
se riktigt ovanliga arter. För alla som är intresserade av fågelskådning är Palud det självklara resmålet. Det finns en särskild ornitologisk guide på plats.

_

Viner

Sun soaked hills, fertile Istrian soil and the horny hands of Istrian farmers have for centuries been the prerequisites for the production of fine and top-quality wine. Today the new generation of Istrian winemakers struggles with the experience of the older ones, striving and succeeding in modernizing the traditional winegrowing techniques. This is one of the reasons why Istrian wines are ranked among the leading wines in Croatia. Istrian wines have also received numerous international awards.

One of the typical Istrian wines is Malvazija, the symbol of Istria, which hasn’t changed for over one hundred years. Teran and its subtype Refosk are typical Istrian red wines. There are also varieties such as the red wine Borgonja and rose called Hrvatica. Among the fine wines one should surely taste white and gray Pinot, Chardonnay, Cabernet and Merlot as well as Muscat.
In just the last ten years Istria has become the leading region in the production of Croatian high-quality wines. Istrian wines have become recognizable and highly esteemed, not only as part of the Istrian tradition and its beneficial climate, which they have always been, but they have been greatly awarded at numerous international wine fairs. Six wine roads have been marked and organized in the regions of Porec, Buje, Buzet, Rovinj, Vodnjan and Pazin, with nearly 70 wines cellars. Istria has earned its status as a wine Mecca. Some will point out that by its shape Istria resembles a bunch of grapes. Perhaps this is the very secret of the centuries-old connection between Istria and its fine varieties of wine.

Soup with red wine

From the distant past Istrian soup has been a specialty at the Istrian table. Nine deciliters of warmed up red wine – Teran or Borgonja, are poured into the bukaleta, usually an earthenware jug. Then a teaspoon of sugar, olive oil, pepper and warm, toasted bread are added to the wine. A spoon is placed in the jug and it is served to the quests, which if they wish may drink it in the traditional friendly Istrian way – by sharing the bukaleta with others at the table.