Rovinj anses vara en av de vackraste städerna på den kroatiska kusten tack vare dess specifika utseende och bildsköna natur. Det som gör den unik är den 67 km långa kusten, ett grönområde som sträcker sig över 2.289 hektar, 14 öar, holmar och klippor samt den charmiga gamla stadskärnan.

_

Om Rovinj

Rovinj anses vara en av de vackraste städerna på den kroatiska kusten tack vare dess specifika utseende och bildsköna natur. Det som gör den unik är den 67 km långa kusten, ett grönområde som sträcker sig över 2.289 hektar, 14 öar, holmar och klippor samt den charmiga gamla stadskärnan.

Denna stad med en fisketradition, som växte fram under St:a Eufemias beskydd, karakteriseras av de specifika ”batana” båtarna och de igenkännliga sångerna som kallas ”bitinade”. Dess skönhet har uppskattats av många, framför allt av konstnärer som har skapat mycket vackra motiv och ställt ut sina verk pa konstnärsgatan Grisija.

Rovinj erbjuder otaliga möjligheter – promenader i vackra natur, idrottsaktiviteter, utforskning av undanskymda natur- och kulturarv, arkeologiska fyndplatser. Du kan njuta av lokala delikatesser och framförallt ha en fantastisk semester i hotell och turistlägenheter av hög kvalitet.

Detta är en stad rik på upplevelser, med venetiansk arkitektur och en harmoni av färger, ett vackert landskap, en trevlig stämning och mycket musik och sång. 2008 tilldelades staden utmärkelsen som bästa turistdestination i Kroatien.

Staden är också känd som den mest romantiska staden i Kroatien.

_

Bra att veta

Den årliga medeltemperaturen i Rovinj är 13,5 °C, med 766,8 mm regn. Klimatet är varmt och halvtorrt, med mer än fyra månader per år utan vind. Den totalt 134 soliga dagar per år gör Rovinj den tredje soligaste platsen vid Adriatiska havet. Samtidigt är det den minst grumliga platsen.

Rovinjs Turistbyrå ligger precis utanför det viktigaste torget i hamnen. Det finns broschyrer, kartor och information om boende och staden.

_

Trafik

Rovinj ligger på den västra kusten av Istrien, den största halvön vid Adriatiska kusten, en timme från Trieste, 2,5 timmar från Zagreb och 6 timmar från München.

Rovinj är bara en halvtimme eller 16 km norr om Pula som den länkas samman med välmarkerade vägar om du reser med bil. Det finns bussförbindelser till och från Pula, till och från andra kroatiska städer samt städer i Italien, Tyskland och Slovenien.

_

Besök

Rovinj är utforskares paradis, med en labyrint av gator att vandra. De flesta av de viktigaste platserna hittar man i gamla stan, men det finns några viktiga platser utanför centrum.

Zlatni Rt – Punta Corrente är en bra anledning att våga sig ut. Det är en skogrik park mellan Hotel Park och Hotel Monte Mulini som är kantad med steniga stränder och full av vandringsleder.

Limska Draga fjorden är en kanjon norr om Rovinj. Det ser ut som om ett band av klara, blågröna vatten inramas med skogsklädda väggar på två sidor. Minst två grottor med förhistoriska fynd har upptäckts där, och flera lokala legender berättar att pirater användes inloppet som en bas för handelsfartyg. Utflykter till Limska Draga lämnar från Rovinj och Porec dagligen och ofta kan bokas direkt vid havet eller från en resebyrå i stan.

Balbis båge

Du kan nå Rovinjs gamla stan från huvudtorget genom Balbis båge från 1600-talet, som leder upp till Grisia, Rovinjs mest intressanta gata. Bågen är på platsen där en av stadens sju portar en gång stod, och är huggen med ett turkiskt huvud på ena sidan och ett venetianskt huvud på den andra.

Grisia gatan

Rovinjs huvudgata är verkligen en brant, kullerstenpassage som leder från stora torget hela vägen upp till S:t Eufemias kyrka. Den är kantad med butiker, gallerier och byggnader som fortfarande visar spår av sina medeltida rötter. Under hela Augusti förblir butiker och restauranger öppna så länge det finns människor på gatorna.

Batana huset

Fisket är i fokus men multimedia lockar besökare till detta nya museum tillägnat den industri som gjorde Rovinj berömd. Museets namn hänvisar till batana, trä fiskebåtar som fortfarande är i bruk och kan ofta ses i Rovinjs hamn. Detta är ingen insamling av väderbitna båtar och rostiga ankare utan en interaktiv utställning som använder film och ljud för att ge en virtuell nedsänkning i Rovinjs kultur.

S:t Eufemia kyrkan

Den barocka kyrkan tillägnad Rovinjs helgon är den tredje iteration av helgedomen som byggdes till hennes ära. När helgonet och hennes sarkofag dök upp i Rovinj tidigt på 800-talet var de inrymt i ett kapell nära S:t Görans kyrka. Flera år senare byggdes en större kyrka tillägnad både helgon för att rymma pilgrimer som stadigt strömmade in Rovinj att be till Eufemia. Slutligen byggdes den nuvarande kyrkan på samma plats, på Rovinjs högsta kulle, i början av 1700-talet.

_

Rekreation

Rovinj är en perfekt plats för tävlingar, turneringar, idrottsskolor och träningsläger för professionella idrottare året runt.

Gästerna kan delta i massor av händelser såsom Rovinj Photodays, Summer Salsa Festival, Kultfest, Lugger Regatta, liksom i traditionella festligheter Rovinjs Night och S:t Eufemias fest.

_

Gastro

Mat från Istrien är en tydlig bild av historiska och geografiska särdrag och ett resultat av blandningen av olika traditioner med rätter baserade på vilda växter, aromatiska örter, säsongens grönsaker, skaldjur och olivolja.

_

Viner

Det mest kända vinet är Istriens Malvasia, med en raffinerad doft och frisk smak som kompletterar rätter av fisk och skaldjur.

Svarta viner teran och refošk är gamla och inhemska viner från Istrien. Med sin mörka rubinröd färg, livliga fruktaromer och intensiv smak smälter de in perfekt med kötträtter.