Poreč är en charmig stad i hjärtat av Istriens västkust med historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Här kan du njuta av en välbevarad stadskärna med vackra byggnader och mysiga torg. I gamla stan går man på vit blanksliten sten, där de trånga gränderna andas historia och vart man än vänder sig har man ett stenkast till det klara blänkande havet.

_

About

Poreč är en charmig stad i hjärtat av Istriens västkust med historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Här kan du njuta av en välbevarad stadskärna med vackra byggnader och mysiga torg. I gamla stan går man på vit blanksliten sten, där de trånga gränderna andas historia och vart man än vänder sig har man ett stenkast till det klara blänkande havet.

I den gamla stadskärnan finns det spår av det förflutna. Stengator, rester av antika tempel, forum och andra vackra bevarade byggnader från svunna tider vittnar om att regionen haft många härskare. Eufrasius-basilikan från 500-talet är det mest värdefulla kulturhistoriska monumentet i Istrien, som även har sin plats på UNESCO:s världsarvslista.

Idag är Poreč en attraktiv turistdestination som erbjuder ett brett utbud av sporter, t. ex. tennis, beach volleyboll, fotboll, ridning, cykling, vandring och andra vattensporter som berikar besökarnas semester.

En bit utanför staden ligger hotell och villor, i havsvikar med olika namn. Oftast är dessa vikar som små byar i sig, och här hittar man allt man behöver för sin semester. Ett minitåg tar dig till centrum och tillbaka. Från Porec kan man även göra dagsutflykter till Venedig med flygbåt, buss eller egen bil, samt besöka de trevliga kuststäderna i närheten.

_

Bra att veta

Poreč Turistbyrån kan tillhandahålla kartor och broschyrer samt leder på tillgängligt boende och evenemang. Det ligger på Zagrebačka 11.

POREČ Medical Centre

Adress: Dr Mauro Gioseffi 2
– Klinik för turister 7-21 (vid medicinsk katastrofhjälp)
– Tandklinik för turister 7-21 (på första våningen i den medicinska centrum Porec)
– Non-stop tel. +385 (0) 52 94, 451-611 int. 112 eller 161

* De flesta bensinmackar är öppna varje dag från kl. 07.00 till 19.00 eller 20.00, under sommaren fram till 22.00. De bensinstationer belägna på huvudvägarna är vanligtvis öppna 24 timmar om dygnet. Naturgas kan köpas vid alla större bensinstationer.

* Hundar är tillåtna i viken nära Laguna Materada eller i området Stari Červar. Hundar ej tillåtna på Blå Flaggan stränderna.

* Milda vintrarna är verkligen korta i jämförelse med de varma och torra somrar med ett genomsnitt på 2400 soltimmar per år.

* Vattnet i havet i närheten av Porec är rent, och badsäsongen varar från maj till oktober, medan de varmaste månaderna är juli och augusti.

_

Trafik

Bussar åker varje dag från busstationen till Rovinj, Zagreb, Rijeka och Pula. Mellan Poreč och Rovinj bussen åker längs Limska Draga fjorden. För att se det bättre, sitta på höger sida om du åker söderut. Bussar till Vrsar stoppar vid Plava Laguna, Zelena Laguna och andra orterna söder om staden.

Den närmaste tågstationen är i Pazin, 37 km borta.

Det finns dagliga katamaran linjer till Venedig och Trieste.

_

Besök

Många spår av forna tider finns även idag i Porečs gamla stadskärna. Stengator, rester av antika forum och försvarsmuren med  fästningar är bara några av dem. Men det finns också en byggnad som tillhör kategorin “måste ses“.

Euphrasius Basilica, ett komplex som omfattar basilica, atrium, baptisterium och episkopalpalats. Det byggdes på 500-talet och är det största och bäst bevarade monument av sitt slag i hela området. Dess betydelse erkändes också på världsnivå i och med att komplexet kom med på UNESCO:s Världsarvslista år 1997.

Marafor torget

Resterna av Porečs Forum Romanum och två romerska tempel (Mars och Neptunus) är höjdpunkter på Trg Marafor (Marafor torget), som ligger på spetsen av halvön. Idag rymmer Trg Marafor många eleganta cocktailbarer och jazzklubbar som Lapidarium.

S:t Nikolas ön

Porečs bättre stränder är på denna ö som ligger en kort båttur från hamnen.

Baredine grottan

Utflykter till denna grotta är bland de mest populära dagsturer från Poreč. Bara 7km nordost om staden hittar man grottans hisnande kammare fyllda med stalaktiter och stalagmiter. Priset omfattar tjänster av en guide som tar dig med på en 40-minuters rundtur i de underjordiska salar och gallerier och pratar om grottans flora, fauna och mineraler. Baredine guider berättar också om den legendariska olyckliga älskare som dog medan de letade efter varandra i grottorna.

_

Rekreation

Stadens unika position ger möjligheter för åtskilliga aktiviteter på både hav och land. Den som gillar sol och bad kan njuta på lilla ön S:t Nikola som ligger mitt emot Poreč och som man kan ta sig till med taxibåt som går fram och tillbaka flera gånger per dag.

Lite mer omfattande båtturer kan man också ta, allt ifrån Nationalparkens Brijunis skärgård till katamaranresa till Venedig. Den som föredrar landet kan redan efter en halv timmes bil- eller bussresa befinna sig i det fantastiska istrianska landskapet och njuta av gröna dalar och berg, plocka berömda tryffelsvampar eller bara vandra omkring och hitta ett fjällhus som erbjuder lufttorkad skinka, ost och oliver av högsta kvalitet.

Om man tycker om en aktiv semester har man möjligheter att utöva tennis, volleyboll, fotboll, ridning, cykling, samt alla vattensporter och aktiviteter.

_

Gastro

Istriska köket, berett enligt traditionella recept i århundraden, är baserat på jordens och havets frukter. I området runt Poreč tillagas alla rätter med tillsats av värdefulla vilda växter, vinäger och olivolja.

Varje hushåll i Istrien har sedan forntiden förberett maneštra, en tjock kokt soppa gjord av olika grönsaker med tillsats av botad kött. Traditionell pasta som fuži, gnocchi, pljukanci eller pasutice serveras med en såsliknande sås gjord av kyckling, nötkött eller vilda vilt, känd som žgvacet. Traditionellt härdad skinka eller istrisk prosciutto serverades en gång endast vid speciella tillfällen, medan fritters, äggomeletter med vilda radicchio eller sparris äts hela året.

Förstklassiga köttspecialiteter utom skinka är benfritt fläskkors och korv som kan ätas råa eller grillade. Porečs restauranger och tavernor förbereder potatis under den fräscha (bakad på en härd genom att täcka med ett klockformat metalllock och sedan täcka locket med glöd) och servera dem som sidodisk till köttspecialiteter. Andra än dessa kan du också smaka skaldjurspecialiteter.

Beroende på säsong erbjuder Porečs restauranger på varma sommardagar färska och läckra europeiska havsbasar, havskrädor, grytor, sardiner och många skaldjur. Det är viktigt att notera att platta ostron äts råa, medan Medelhavsmusslor äts ångkokta i sina egna juice med örter och vin.

_

Viner

Poreč områdets rikligaste vin, Istrien Malvazija (Malvasia), växer stolt på de omgivande gröna kullarna samt med den vita Pinotgrå PinotChardonnay och Sauvignon. Av röda viner, de bästa som växer i området är TeranBorgonjaMerlot och Cabernet SauvignonMuskat och Malvazija Slatka (söt Malvasia) är utmärkta dessertviner.