Umag, den nordligaste turistorten i Kroatien, är ett komplett resmål med ett fantastiskt utbud av aktiviteter. Strax utanför Umag finns Savudrija och Kanegra och bara ett stenkast längre bort ligger Slovenien med fina utflyktsmål.

_

Om Umag

Umag, den nordligaste turistorten i Kroatien, är ett komplett resmål med ett fantastiskt utbud av aktiviteter. Strax utanför Umag finns Savudrija och Kanegra och bara ett stenkast längre borta ligger Slovenien med fina utflyktsmål.

Umag är en turist- och sportstad som världen främst lärt känna genom tennis. Staden har under flera år varit värd för ATP-turneringar och för många stora namn inom ”den vita sporten”. Staden erbjuder de bästa förutsättningarna för en perfekt semester – wellnesscenter, casino-barer, traditionella fester, mängder av kulturevenemang och ett stort och varierat gastronomiskt utbud.

_

Bra att veta

Umag Turistbyrån ligger på JB Tita 3/2. De kan ge dig broschyrer och kartor samt information om idrottsmöjligheter och utflykter.

* Vårdcentralen är på Edoardo Pascali 3.

* ACI marina Umag ligger i norra delen av Umags hamn, nära Hotell Adriatic. Den är öppen under hela året. Kapacitet: 518 båtplatser och 120 på land. Till gästernas förfogande står alla nödvändiga funktioner: växlingskontor, restaurang, badkar, butiker, nautiska tjänster, en 50-tons kran och parkeringsplatser med bensinstation i omedelbar närhet.

_

Trafik

Umag är den första inkörsporten från Centraleuropa till Kroatien, som ligger i en vacker vik med en av de mest prestigefyllda ACI marinor (småbåtshamn) som fick en Blå Flagg – den internationella utmärkelsen för kvalitet av stränder och marinor.

Du kan nå Umag snabbt och enkelt från Trieste, Venedig, Zagreb eller Ljubljana. Resan från Graz, Innsbruck, München och Budapest är bara lite längre. Umag-Novigrad området är tillgänglig från hela världen genom flygplatserna i Pula, Zagreb och Venedig. Du kan också
anlända via mindre flygplatserna i Trieste, Rijeka och Ljubljana eller med buss, som tar dig till och från stationerna i Umag, Rijeka, Pula, Trieste och Zagreb. Den centrala busstationen ligger på Joakima Rakovca 11.

Du kan också nå Umag från fartyg på väg till Trieste, Rijeka och Pula. Du kan också komma med tåg som åker till Rijeka och Trieste eller från Istriens järnvägsstationer i Buzet, Pazin och Pula. En mini turisttåg ansluter Umag med Katoro.

_

Besök

Nutidens halvö brukade vara en ö, och bosättningen var belägen i slutet av hamnen i Umag. Stadsmurarna med stadsporten och en vindbrygga byggdes på 900-talet. De har delvis bevarats i den sydvästra delen, intill stadens museum (som var en av de försvarstorn med tinnar i form av svalstjärt).

Vid ingången till stadens historiska kärna står S:t Roche kyrkan, byggd efter pestepidemin år 1507. I kyrkan finns en märklig olje-målade trätak från 1700-talet.

Vattencistern från 1677 renoverades år 1780. Bakom församlingskyrkan finns en metall boll i väggen, öster om abskissan: historiker säger att det är en kanon-kula skjuten av ett skepp från Genua år 1810. De gamla husen dekorerade med vackra fönster, smala gator, vapensköldar och inskriptioner kan hittas på stadens västra sida.

Församlingskyrkan (Himmelsfärd av Jungfru Maria och S:t Peregrine, skyddshelgon av staden Umag) projekterades av arkitekten Filippo Dongeti från Piran, och barockfasaden förblev ofullbordad. I kyrkan finns en skildring av S:t Peregrine från 1300-talet. Fresken på kyrkans tak tillskrivs Giuseppe Bernardino Bison från Palmanova. På högaltaret finns statyer av S:t Peregrine och S:t Nicefor.

_

Rekreation

Bara några kilometer från havet hittar du det riktiga höglandet där du kan cykla på några av de mest attraktiva cykelleder (med eller utan vägskyltar) som tar dig genom det otroligt vackra och nästan intakta landskapet till de närliggande medeltida småstäder som ligger på bergstoppar och erbjuder utsikten över byar, skogar och det blå havet. Förutom cykling kan du delta i bergsbestigning, vandring eller ridning.

Umag och det angränsande Bujština området Bujština har traditionellt varit känd för jakt som en viktig del av turistutbudet, särskilt för utländska jägare.

Umag erbjuder mycket attraktiva möjligheter för dykning tack vare sin rena och klara havsvatten och rik flora och fauna av undervattensvärlden.

Umag har 61 tennisbanor (55 på grus, 4 på cement och 2 inomhus på kanvas). De är utmärkt belägna – vid havet och nära hotell, villor och lägenheter. De är omgivna av tallskog och är i harmoni med miljön. Några av dem är täckta och de flesta har speciella sittplatser.

_

Gastro

Istrien är ett perfekt resmål för en intressant semester med en utsökt gastronomisk upplevelse tack vare dess olika naturrikedomar på ett relativt litet utrymme. Regionen erbjuder ett fiskrika kust och kullar fylld med tryffel och vilda växter i inlandet.

Vild sparris är definitivt en av de mest uppskattade kulturer som växer i Istrien, och plockas från mitten av mars till slutet av april. Under denna period i nordvästra delen av Istrien Sparrisdagarna äger rum, när många restauranger och krogar erbjuder olika specialiteter med denna läckra och mycket friska växt.

_

Viner

Teran är en mycket gammal druvsort, en av de mest distribuerade röda druvorna i Istrien. Teran först nämndes för 600 år sedan; den användes som en gåva till kejsarens ambassadörer i 1390, som fick 20 keramiska flaskor. Efter det, år 1408 teran gavs som gåva till ambassadör i Venedig, och i 1411 till ambassadör i Österrike. Dessa fakta säkert ger ett mervärde till detta Istriens rött vin.

Malvasia, vars namn kommer från det grekiska staden Monamvasia (ligger på Peloponnesos halvön), är en druvsort minst 2000 år gammal. Man tror att venetianska vinhandlare förde den till Istrien i 1300-talet. När man talar om Malvasia, hänvisar man oftast till en vit druva, även om det finns Malvasia nera (röd sort) som odlas främst i de italienska regionerna av Piemonte och Puglia.