Pula, en stad som funnits i tre millennier, befinner sig alldeles i södra delen av Istriens halvö. Här finns enastående stränder som sträcker sig nästan hundra kilometer längs den vackra örika kusten.

_

Om Pula

Pula, en stad som funnits i tre millennier, befinner sig alldeles i södra delen av Istriens halvö. Här finns enastående stränder som sträcker sig nästan hundra kilometer längs den vackra örika kusten.

Den som besöker Pula kommer att få uppleva berättelser om de mytiska Argonauterna, romarna, venetianarna, frankerna och Österrike-ungerska imperiet. Med sina välbevarade byggnader och monument från svunna tider är Pula en museistad: ”Slavoluk Sergijevaca” (Sergii triumfbågen) ”Augustov hram” (Augustustemplet), ”Herkulova vrata” (Herkulesporten)…

I Pula kan man njuta av utsökta restauranger, och på världens mest kända scen, i Arenan under stjärnorna, kan man på somrarna lyssna på några av musikscenens mest kända världsnamn. Det mest kända evenemanget är den Internationella filmfestivalen för spelad film, ett av de spektakuläraste utomhusevenemangen i Europa.

Pula och dess omgivning ramas in av nationalparken Brijuni, det istriska kulturarvets pärla. Med sina fjorton oerhört vackra öar och holmar, safaripark, kvarlämningar från sommarvillor och fästningar från romartiden, är Brijuni en underbar blandning av natur och kultur.

_

Bra att veta

Tourist Information Office är på Forum 2, mittemot Temple of Augustus. De ger kartor, broschyrer och listor över händelser i Pula och runt Istrien.

Du kan lämna ditt bagage vid busstationen.

_

Trafik

Pula är en stad man kan lätt gå runt, även utanför centrum, och dess bussystem kan ta dig nästan var som helst. Ett stort antal busslinjer går från Pula till Zagreb, Rijeka, Rovinj, Vrsar, Porec och till Trieste i Italien samt kuststäderna i Slovenien. Om du vill utforska bergen och dalarna i Istrien, behöver du en bil.

Pulas flygplats ligger 6 km nordost om staden. Det finns dagliga flyg till Zagreb, och på sommaren finns det billiga och charterflyg från Europas storstäder. En flygbuss avgår från busstationen.

_

Besök

I nästan ett år (oktober 1904-mars 1905) bodde James Joyce i Pula, där han undervisade engelska till österrikisk-ungerska sjöofficerare genom Berlitz skolan. Idag är Joyce förevigat i brons i Uliks kaffebar, bara några steg från huset där han undervisade. Förbipasserande blir ofta överraskade när de passerar författarens staty, som porträtterar honom sittande vid ett bord.

Augustustemplet

Byggd på ett torg som en gång var stadens Forum, Augustustemplet är tillägnad Octavianus Augustus, den förste romerske kejsaren. Templet omvandlades till en kyrka efter kristendomen blev statsreligion. Den användes också för spannmålslagring, men den ombyggdes efter att ha blivit allvarligt skadad under det andra världskriget. Ett litet museum inne visar artefakter som hittades nära Pula, och alla är rubricerade i engelska, italienska och kroatiska.

Sergii Triumfbågen

Sergii Triumfbågen öppnar till Portarata torget och står i mitten av ett stort shoppingområde. Den privatfinansierade bågen byggdes i slutet av 000-talet av Salvia Postuma Sergi att hedra tre manliga familjemedlemmar som hade kämpat i slaget vid Actium.

Herkulesporten

Gå igenom Sergii Triumfbågen och till vänster tills du kommer till Carrarina. Där stötar du på Pulas äldsta port från 000-talet. Den är dekorerad med en relief av sin namne, den mytiska hjälten.

Katedralen

Denna katedral har gått igenom många förändringar eftersom det har konverterats från ett romerskt tempel till en kyrka i den 300-talet. Den nuvarande fasad och klocktorn är från 1600-talet. Inuti finns det några 400- och 500-talet mosaikfragment och katedralens ovanligt altare, vilket är faktiskt en romersk sarkofag som innehåller relikerna av cirka 70 helgon. Amfiteaterns stenar användes för att bygga klockstapeln.

Arkeologiska museet

Arkeologiska fynd från hela Istrien visas i detta museum som en gång var en österrikisk gymnasieskola. Fokus är på artefakter från gamla Histrier och romartiden, men det finns några trevliga medeltida utställningar också. Glöm inte att besöka den utomhus skulptur trädgård nonchalant inrett med spridda bitar av historien och notera romerska dubbelportalen (Dvojna vrata) vid ingången. Det finns också en romersk teater längst bak i trädgården. Du kan komma in i trädgården och teatern även när museet är stängt.

Romersk amfiteater

Även om den är mindre än Colosseum i Rom, Arena – som den kallas av lokalbefolkningen – är märkvärdig eftersom dess yttervägg är nästan helt intakt. Spår av Arenans inredning är fortfarande synliga, fast dess sten säten togs bort under medeltiden för att komplettera andra byggprojekt. Amfiteatern utformades för gladiatortävlingar och kunde rymma 20.000 personer. Den använde ett smart system med skärmtak att skugga åskådarna från solen och delar av systemet fortfarande hänger från väggarna. Kamrarna under amfiteatern har restaurerats och idag hyser ett museum. Under sommaren är Arena en konsertplats och lockar stora stjärnor som Elton John. Det är också platsen för den prestigefyllda kroatiska filmfestivalen (i juli).

_

Rekreation

Det finns flera dykcenter i närheten av Pula, och du kan gå cykling, kajaking och vindsurfing i Premantura. En lätt 41 km cykelled leder från Pula till Medulin, och följer vägen av romerska gladiatorer. De flesta resebyråer erbjuder resor till Brijuni, Limski zaljev (Lim-kanalen), Rovinj och inre Istrien.

_

Gastro

Det råder ingen brist på utmärkta restauranger i centrala Pula, men de flesta av de bättre (exklusiva) restauranger finns i förorterna söder om centrum.

Här är några rätter som du bör prova: krabba-fyllda ravioli som en huvudrätt och lavendel semifreddo med fikonsås för dessert; hummer med istriska nudlar; traditionella rätter med tryffel, t. ex. fuži (Istriens pasta) och rätter med en italiensk tema som ravioli fylld med pršut och skuta, en istrisk ostmassa. Innan du provar en biff med vit tryffel se till att smaka olivolja aperitif – tre glas fyllda med Istrien olivolja, oliv tapenade och olivolja smör, med knaprig bröd för doppning.

_

Viner

Berömda viner från Istrien inkluderar Malvasia, Chardonnay, Momjans Muskat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon, Teran, röd Muskat, Merlot, Pinot Noir, Borgonja och Refošk (Refosco). Du kan också smaka superb Istriens balsamvinäger och växtbaserade björnbärsvin med afrodisiaka egenskaper.

Istrisk supa är en specialitet som består av varmt vin, vanligtvis Teran, som är berikad med olivolja, socker, salt, peppar och bitar av överbakat bröd.

Den välkända Istrisk grappa är en av Istriens största varumärken. Den mest kända bland dem är grappa med mistel. Receptet för mistel grappa gavs till lokalbefolkningen i hemlighet av druiderna, de keltiska prästerna, och sedan dess har förberetts med kärlek och uppmärksamhet.

Medica eller Medenica är en grappa med hemlagad honung, söt och smidig. Medenica serveras kall och är oftast en välkomstdrink i Istrien. Också känd är grappas med vinruta, körsbär, fikon och katrinplommon.