Naturism in Croatia (FKK)

Naturism i Kroatien (FKK)

”Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen.”

INF världskongressen, Adge, Frankrike 1994.

Om du är också en av de som vill slänga gärna bort sin baddräkt och bada au naturel – Kroatien är utan tvekan det bästa platsen att vara på!

Eftersom Kroatien var det första europeiska landet som hade öppnad sina dörrar och välkomnad naturism i 1953, har den därför lång tradition och många resorter som värdar naturist besökare från hela världen.
Även om Kroater är fortfarande ganska blyga när det gäller naturismen, är de ändå öppna och vana till själva konceptet.

Början av naturismen i Kroatien anses vara år 1930 när engelsk kungen Edward VIII besökte en av kroatiska öar, Rab, när han och hans hustru var tillåtna att bada nakna i viken Kandarola. Detta stranden idag kallas för Engelska stranden. I dessa tiden var det en bra reklam för naturism i Kroatien, även om naturismen på ön Rab är dokumenterad länge förrän.

Det första resort i Kroatien, Koversada, var officiellt öppet I 1961. Det är faktiskt en liten ö utanför kusten av Vrsar, där naturister brukar åka för att sola och bada i lugn och ro, men den snart växt ur efterfrågan så var resort expanderat till kusten av fastland. Idag är ön kopplad med fastlandet med en brön och sprider sig över en yta av 1 million kvadratmeter.

Kroatien idag har mer än 20 officiella naturist resorter, alla med garanterad högsta säkerhetsstandarder, samt skönhet och sinnesfrid till naturist besökarna, som är en femtedel av alla besökare som kommer till Kroatien varje år.

Med tanke på krav och värderingar av de ordinära naturister: att vara i harmoni med naturen, ha mer naturlig livsstil, optimismen och vitalitet, optimalt hälsa genom den direkta kontakten med Jordens  elementer (sol, vind, luft och vatten), att leta efter ett mer spirituell förhållande med Naturen och Själv – Kroatiska naturist campingplatser är designad på ett sånt sätt att naturister och nudister hittar en miljö som ska uppfylla alla deras krav och förväntningar.

Bilder: Koversada naturist resort, Vrsar

Förutom de officiella campingplatser, finns där också många, så kallade ’fria stränder’ som är inofficiella naturist stränder, underhållna av lokala turist myndigheter. Såna stränder markeras med förkortningen FKK, som kommer från den tyska termen ’Freikörperkultur’ (Fria kropp kulturen), och kan hittas i nästan varje stad eller byn i kroatiska kustområde.

Även om det är ett ’fria kroppen område’, medan du är på en nudist stranden ska du följa vissa regler för att undvika potential förlägenhet eller besvärliga situationer:

Var uppmärksam om att fotografera på nudist stranden – se till att få tillstånd av alla som kunde vara med på ett foto. Alla försök att ta ett foto eller video av andra nakna människor, särskilt barn, är förbjudet och man kan vara förbjudet från stranden.
Respektera andras privatliv – medan naturister är i allmänhet öppna och vänliga människor, uppmärksamma kroppsspråk när du försöker få kontakt. Stirrande är helt enkelt oförskämd. Det är också kanske inte en bra idé att försöka prata upp en dam när hon är ensam (för män!) – bättre sätt att göra den första kontakten är när hon är med några andra människor.
Nakenhet på stranden är inte en uppmaning till något annat – ingen uppenbar sexuell aktivitet är tillåten.
Nudister stränder är oas av lugn – har hänsyn till andra när du vill lyssna på radio eller spela musik – använd hörlurar om det är möjligt.
Dessa stränder är ofta avskilt och erbjuder inte alla bekvämligheter som textil stränder – planera i förväg och ta med allt du behöver.
När du sitter på bänkar, stolar, pool möbler etc. se till att alltid sitta på en handduk, av hygieniska skäl.
Pocka alltid upp allt du tar med, särskilt skräp – det är av yttersta vikt att hålla platser så rena som möjligt.
Följ de lokala brandföreskrifter – öppen eld eller campingkök utanför campingområden är strängt förbjudet. Kroatiska kusten är hög brandrisk området, särskilt på sommaren.
Nu när alla grunderna är klara, är du förhoppningsvis övertygad och redo att kasta undan kläder och ta en dopp i det turkosa Adriatiska havet där man har inget annat val än att bli ett med naturen!

_

Utvalda resepaket:

No comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *