Kvarner

Välkommen till Kvarner, regionen mellan Istrien och Dalmatien, som är känd för sina skillnader i klimat, vegetation, havsliv och öar. Arkitektur, kultur och närheten till de många kända europeiska regionerna har lockat turister i över trehundra år.

_

Städer i regionen Kvarner:

_

Om Kvarner

Centralorten är Rijeka och är Kroatiens tredje största stad. Den mest exklusiva badorten är Opatija, men hit hör också några fina öar, bl.a. ön med det svåruttalande namnet Krk (den största ön i Adriatiska havet). Till ön kommer man via en bro.

Andra kända badorter är: Baska, Cres, Crikvenica, Punat, Rab, Novi Vinodolski, Njivice, Malinska, Icici…

Vistelsen i Kvarner erbjuder ett riktigt besök i naturen, med vackra stränder och öar. Den långa traditionen av turism i Kroatien bjuder dessutom på olika evenemang, utveckling av selektiv turism, aktiviteter som uppfyller de flesta turisters krav och önskemål året runt.

Med det utmärkta boendet som erbjuds kommer också en gastro- och sporturval och stora manifestationer som berikar Ert besök i Kvarner.

Kvarner är en av ledande kongress destinationer i Kroatien med sina utmärkta förhållande för kongresser, gruppträffar och rådgivning.

_

Bra att veta

Alla funktioner som är specifika för Kvarner kan hittas i Kvarners ”kruka”: överflödet av havet och kusten, barrnessen i den klippiga marken och inlandet, berget vildhet och dalens mörker. Istället för att rekommendera vad vi ska smaka, låt oss bara säga att fisk, krabbor och skal kommer från det klara havet, att grönsaker och frukter växer på oförorenad jord och att lamm och vilt andas frisk luft. Här serveras hälsosam mat …

För att få en mer fullständig uppfattning om den naturliga spädningsförmögenhet som gav det regionala köket sitt ursprung måste vi göra en åtskillnad mellan kust- och bergsköket, varvid deras skillnader tillskrivs naturliga och geografiska förhållanden.

Strandköket är på grund av dess Medelhavs- och maritima påverkan baserat på fisk, skaldjur och bläckfisk, på lamm, pasta, medelhavsgrönsaker, frukt och örter, på oliver och olivolja, på kastanjer (”maruni”) och vin, medan bergsköket är baserat på vilt, mjölk och ost, kött och svamp, grodor, sniglar, sötvattensfisk, grönsaker – potatis eller kål i synnerhet – vilda frukter och kryddor, såväl som på starka drycker, konjak, enbärbrandy och honung konjak.

Maruni

Förutom skillnaden mellan kust- och bergskök finns olika metoder för matberedning också i mikroregionerna själva. Varje ö, till och med varje by, har sina egna matlagningsmetoder. Medan du är i Kvarner, i strand- och bergsområdet, missa inte en smak av varken ön eller fjällosten (”skripak”), den rökt skinka ( ”skinka”, gröna eller svarta oliver, lamm (rostade eller kokta under ett baklucka: ”under bakningen”), bläckfisksallad och den lokala ”fiskgryta”, björnräkor och sovsalar, skaldjur och bläckfisk, smet -stekt grodor, den välkända ”scampi”, grouper och hjort, sparris och svamp, den typiska pastan ”sorrel” och gnocchi, körsbär och blåbär, kastanjer och vilda jordgubbar, ”povatice” och fritters (”fritule”).

_

Besök

Utflyktsstigarna i Kvarner bjuder på ett stort urval av möjligheter. Utflykterna är uppdelade i halvdag, heldag eller flerdygn, med buss eller båt, vid stränder eller över havet, eller upp i bergen. På olika sätt kan de kvarnerska attraktionerna kombineras enligt din önskan.

Venedig i Italien

Vem har inte längtat att besöka någon gång den här fantastiska staden? Om du semestrar någonstans i Kvarner har du chans att besöka broarnas och kanalernas stad där det väntar fantastiska upplevelser i form an konst, kultur och arkitektur. Passa på att åka gondol eller ta en promenad över den kända Railtobron, ett minne för livet.
Båten till Venedig avreser från Pula och Porec.

Postojna & Lipica i Slovenien

Vid gränsen till Kroatien ligger Karstaområdet, med över 6 000 grottor. En av de mest besökta grottorna i Europa, med 26 miljoner besökare, är Postojna, som har ett eget litet tåg igenom grottan.

Trieste i Italien

En av Europas klassiska badorter vid Adriatiska havet är samtidigt den stad där flera av den moderna litteraturens verk skrivits. På stadens kaféer skrevs verk som skulle påverka hela världslitteraturen. James Joyce skrev sina första två verk här och påbörjade ”Odysseus” medan Sigmund Freud funderade på människans sexualitet.

Den Slovenska kusten

Slovenien ligger bara 1,5 timme bilfärd från Rijeka. Här finns en liten kuststräcka, historiska medeltida städer, 6 000 grottor, höga berg…
Staden Portoroz, ligger nära gränsen till Kroatien, men till skillnad från grannens många klippbad har Portoroz en lång sandstrand.

Båtutflykter

Upplev Kvarner från sjösidan, nämligen från havet. Man får se klipporna, stränderna, öarna och inte minst njuta av sol och hav. Under seglingen bjuds du på fantastiska naturscenerier och vackra vyer över land. Populära är också de så kallade ”Fish picknicks” utflykter, som erbjuds som en heldagstur med olika upplägg.