Opatija påminner om den franska Rivieran med en stor skillnad – i Opatija semestrar man betydligt billigare. Från mitten av 1800-talet och fram till första världskriget var Opatija det Habsburgska rikets motsvarighet till franska Côte d’Azur. Opatija var en klassisk kurort som samlade europeisk överklass.

_

Om Opatija

Opatija påminner om den franska Rivieran med en stor skillnad – i Opatija semestrar man betydligt billigare. Från mitten av 1800-talet och fram till första världskriget var Opatija det Habsburgska rikets motsvarighet till franska Côte d’Azur. Opatija var en klassisk kurort som samlade europeisk överklass.

Opatijas fina Medelhavsklimat var välkänt redan under andra hälften av 1800-talet, och sedan det första kurhotellet byggdes 1884, har en ström av exklusiva gäster, konstnärer och kungligheter sökt sig hit. De gjorde det inte bara på grund av den rena, friska luften och det undersköna landskapet, utan också för den sofistikerade stämningen och den majestätiska arkitekturen.

Idag är Opatija en av Kroatiens populäraste turistorter, med en fin hamn, välskötta stränder och trevligt nöjesliv. Vattnet är kristallklart, omgivningarna är klädda i lummig grönska, och de ljuvliga pinjedofterna blandas med den friska havsluften. Ute i Kvarnerviken skymtar öarna Krk, Cres och Rab och på bekvämt utflyktsavstånd ligger Rijeka, Kroatiens tredje största stad.

_

Bra att veta

Tourist Information Centre ligger på Marsala Tita 128.

Akuten finns på V. Nazora 4.  Flera apotek kan hittas längs Marsala Tita gatan.

_

Trafik

Det enklaste sättet att komma till Opatija är från Rijeka – det tar bara 20 minuter med bil. Bussar åker från Opatija till Rijeka ungefär varje halvtimme. I Rijeka stannar bussen framför järnvägsstationen, så du kan ta ett tåg till Rijeka och fortsätta till Opatija med buss.

De närmaste flygplatserna är Rijeka (på ön Krk) och Pula.

_

Besök

Villa Angiolina

Villan byggdes år 1844 och anses vara en milstolpe i stadens utveckling som en hög klass turistanläggning. Idag hyser villan Museum av kroatiska turismen. Man kan titta på gamla fotografier, guideböcker och affischer. Museet själv ger en färgstark och underhållande introduktion till historien av resebranschen.

Flicka med fiskmås

Definitivt ett av de mest fotograferade motiv genom vilka Opatija presenterar sig för världen är skulpturen av en flicka med en fiskmås på hennes hand. Den gjordes år 1956 av skulptören Zvonko Car och ställdes på samma plats där skulpturen av Madonna placerades i minne av Arthur Kesselstadt, som tragiskt dog till sjöss 1891.

Den kroatiska Walk of Fame

Sedan dess början år 2006 har projektet blivit en mycket populär plats i Opatija. Inspirerat av Hollywood Walk of Fame, hedrar det berömda kroater. Marmorstjärnor med deras namn är placerade längs Opatijas Slatina strandpromenad.

Park Angiolina och S:t Jakobs kyrka

Opatijas centrala park är en trädgårdsmästerverk av 3.64 hektar uppdelat i två delar: en bredvid Villa Angiolina och den andra delen bredvid S:t Jakobs kyrka. Trädgårdarna har cirka 150 olika växter från hela världen som fortfarande blomstrar, vilket gör gården en av Kroatiens viktigaste dendrologiska samlingar. Bland många intressanta växter finns det en japansk kamelia som har blivit en av Opatijas symboler.

Franz-Jozefs promenad – Lungomare

Denna bilfria vägen som går längs kusten från Volosko (3km norrut) till Lovran (6km söderut) är en ikonisk del av Opatija och är väl värt ett besök. Vägen slingrar längs rika trädgårdar och utsmyckade villor och erbjuder en fantastisk utsikt över Kvarnerviken och Rijeka med imponerande berg av Gorski Kotar i bakgrunden.

_

Rekreation

Opatijas närhet till berget Učka ger utmärkta möjligheter för fjällvandring och utflykter till Nationalparken Risnjak med dess orörda skogar och rikt djurliv. Gästerna kan också njuta av cykling och promenader längs Opatija Riviera.

_

Gastro

Restauranger i Opatija är kända för sina skaldjursrätter, från enklare rätter såsom marinerad och grillad sardin och räkor till svart risotto eller musslor på buzara.

_

Viner

Några av de bästa kroatiska viner kan provas i Opatija. Stadens högklassiga hotell och restauranger har omfattande vinlistor där du kan välja ett vin till din smak – kanske Zlatna Vrbnička Žlahtina, Istrien Malvazija eller Merlot. De livliga barer erbjuder en mängd olika cocktails, och du kan även prova chokladdrycker på Choco Bar.