Ögrupen kring en av de sydligaste kroatiska öarna i Adriatiska havet, Lastovo, förväntas snart bli klassificerad som naturpark. Förslag om detta framfördes redan för fyra år sedan men det är först på sistone som man på allvar har börjat diskutera frågan och gå till handling. Det specifika för Lastovos ögrupp, som består av 47 öar, är att det finns 47 kyrkor.

_

Om Lastovo

Lastovo är kanske det minst besökta och det mest orörda av alla bebodda öar på den kroatiska Adriatiska havet. Bara cirka 10 km lång ligger den i mitten av en spridning av mindre öar, holmar och rev som utgör Lastovo Islands Nature Park (Park Prirode Lastovsko otocje). Tillsammans utgör de en anmärkningsvärd rik och mångfaldig koncentration av djurliv och växter – inklusive, på krage på Lastovnjaci och Vrhovnjaci, de flesta av Adriatiska befolkningen i den utrotningshotade Audouins mås. Ön är ganska bergig, med sin högsta punkt, Hom (417m), nära öns centrum.

Grekerna grundade en koloni på ön under det fjärde århundradet f.Kr. (Ladesta, modern Lastovo-stad, som kaskader ner en inåtvänd sluttning i nordöstra delen av ön) och det fanns en kristen basilika vid Ubli, öens andra huvudbyggnad, redan i sjätte århundradet e.Kr. Ön var en besittning av republiken Dubrovnik från 1200-talet fram till Napoleons ankomst. Liksom sin nordvästra granne Vis var Lastovo en militärbasis när Kroatien var en del av Jugoslavien och var inte öppen för utländska besökare förrän 1989. Den äldsta fyren på Adriatiska havet, byggd 1839, står sentinel på Struga, en odling på södra spetsen av ön. Ett utmärkande kännetecken för husen på ön är de höga skorstenarna som kallas fumari.

I slutet av fastan håller staden Lastovo sitt årliga karneval, känt som Poklad. Festligheterna kulminerar med att en släkt som dras över staden med ett rep, parad på en åsna och sedan brändes. Den symboliska förödmjukelsen och bestraffningen av den lycklösa utmaningen sägs representera det olyckliga ödet för en budbärare (kallad Poklad) som skickades av en flotta katalanska pirater för att kräva stadens överlämnande – strax innan flottan förstördes av en mirakulös storm. Den som planerar att besöka ön denna tid bör boka boende i god tid.