Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatiens södra spets och är inträngd mellan Bosnien och Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster. Dubrovnik har fått sitt namn efter de ekskogar som växte i närheten och som i trakten kallas ”dubrave”.

_

Om Dubrovnik

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatiens södra spets och är inträngd mellan Bosnien och Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster. Dubrovnik har fått sitt namn efter de ekskogar som växte i närheten och som i trakten kallas ”dubrave”. Sin beteckning som Adrias pärla har Dubrovnik sitt rika kulturella och historiska arv att tacka. Det var George Bernard Shaw som skrev att ”de som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik”.

Dubrovnik består av en nyare och en äldre del. Den äldre delen, Stari Grad, är inhyst bakom de medeltida stadsmurarna och vackrast, medan den nyare delen snarare är praktisk än charmig. Lyxiga Lapad, med flera hotell och villabebyggelse, fyller ut en pinjedoftande halvö mellan havet och Gruž. I stadsdelen Gruž i väster finns stans hamn, busstation och den största färskvarumarknaden.

Den mest karakteristiska yttre symbolen för denna historiska stad under UNESCO:s beskydd, är dess intakta stadsmur som i en obruten följd av 1 940 meter omringar staden. Dubrovnikmuren är en av de vackraste och starkaste befästningssystemen vid Medelhavet, fyllt med fort, bastioner, torn och separata borgar.  Muren med dess fem fästningar byggdes mellan 1100- och 1600-talet. Allt är bevarat i sin ursprungliga form och att vandra längs hela muren är i princip ett måste när man är i Dubrovnik. Promenaden längs muren ger den rätta bilden av stadens stenbelagda skönhet, dominerade av den mest kända Dubrovnikgatan, Stradun, den kortaste vägen mellan stadens öst- och västportar. Det är Straduns rena stenytor som är skådeplatsen för de större evenemangen i staden, bland vilka den mest kända är Dubrovniks sommarspel.

Den massiva Pileporten – som ursprungligen låstes varje kväll – är från 1537 och markerar Gamla stans början. Innanför Pileporten ligger en inre port från mitten på 1400-talet och det är här huvudgatan Stradun (som också kallas Placa) börjar. Stradun var från början en kanal som på 1100-talet fylldes igen och sedan belades med vita kalkstensplattor. Gatan delar Gamla stan i två ungefär lika stora delar och är än i dag stadens pulsåder. Här hittar du växlingskontor, klädbutiker och kaféer. Längs sidogränderna ligger flera restauranger och också det utmärkta krigsfotomuseet War Photo Limited.

_

Bra att veta

  • Det mest prisvärda du kan köpa med dig från Dubrovnik är de utmärkta lokala vinerna. På apoteket i Fransiskaner-klostret kan du köpa olika typer av hudkrämer och parfymer som görs enligt medeltida recept.I Kroatien används 220 V och europeiska standardstickkontakter med två runda stift.
_

Trafik

Dubrovniks flygplats ligger cirka 22 kilometer öster om stadens centrum. Flygbussar finns vid alla ankomster, även sent på kvällen. Hållplats för flygbussarna är vid ingången till Gamla stan eller vid busstationen och en biljett kostar 30 HRK.

Busstationen:
Obala pape Ivana Pavla II 44A
www.libertasdubrovnik.hr | kolodvor@libertasdubrovnik.com

De flesta delarna av Dubrovnik är lättast att utforska till fots. Om du känner att avståndet är lite för långt har staden ett utmärkt bussystem. Priset för en enkelbiljett är 10 HRK om man köper från busschauffören och bara 8 HRK om du köper biljett i en tidningskiosk. Biljetter gäller i en timme för ett obegränsat antal resor inom staden.

_

Besök

Dubrovniks sommarfestival

Den äldsta kulturfestivalen i Kroatien, Dubrovniks sommarfestival, äger rum från den 10:e juli till 25:e augusti och presenterar ett rikt och levande program i områdena teater, balett, klassisk musik och opera.

Rektorspalatset

Rektorspalatset restaurerades 1435 enligt ritningar av den neapolitanske arkitekten Onofrio di Giordano della Cava. Under flera århundraden utgjorde palatset den navet för republiken Dubrovniks förvaltning och politik. Idag rymmer palatset Dubrovnikmuseet (Dubrovački muzej) som genom sin utställning av tidsenliga möbler, målningar av venetianska och dalmatiska konstnärer, mynt, vikter och mått ger en bild av stadens historia. I museet visas över 15 000 objekt från tiden då stadens handel konstliv blomstrade. Under Dubrovniks sommarfestival anordnas konserter på palatsets innergård.

Dominikanerkloster och Museet

Detta kloster byggdes 1301 av Dubrovniks invånare på order av de lokala myndigheterna. Museet i samma byggnad har en imponerande samling konst från 1500-talets Dubrovnik.

Berget Srđ

Den bästa utsikten över Dubrovnik och dess omgivningar är utan tvekan från toppen av berget Srđ. Dubrovniks linbana byggdes redan 1969 och var alltid entusiastiskt använd av mer än 2,5 miljoner besökare som ville njuta av den vackra panoramautsikten. På en klar dag kan man se området på upp till 60 km från staden. Av denna anledning bygddes imperiefästningen på denna plats i början av 1800-talet. Der är också möjligt att ta sig dit med bil eller till fots. Oavsett hur du kommer dit är en fantastisk utsikt din belöning!

Onofrios stora fontän

Onofrios stora fontän uppfördes 1438-1444 av den neapolitanske arkitekten Onofrio di Giordano della Cava och är en av stadens mest välkända monument. Fontänen står vid Sankta Klaras kloster på torget som öppnar sig innanför Pileporten som leder till gamla stan. Den uppfördes ursprungligen som en del av Dubrovniks vattenförsörjningssystem och har sexton maskaroner.

Elafitöarna

Dessa vackra och oexploaterade öar ligger mellan Dubrovnik och halvön Peljesac. Kolocep är en av de populäraste öarna bland turister eftersom där finns både skog och underbara sandstränder. Färjan från Dubrovnik går fyra gånger om dagen under sommarsäsongen. Lokalborna kallar ön Kalamoto. Den längsta och till ytan största ön heter Šipan, och den näststörsta är Lopud som erbjuder turistfaciliteter och även hotell.

Trsteno

Precis utanför staden ligger denna vackra renässansträdgård uppflugen på en kulle med utsikt över havet. I den underbara, frodiga trädgården finns det träd som är 400 år gamla och 50 meter höga. Det växer även palmer, mandarin- och grapefruktträd.

Orlandos kolonn

Denna turistattraktion står vid Lužatorget i Gamla stans östra del, och är gjord i sten och föreställer en riddare som håller ett svärd upprätt. Kolonn skapades 1419 av skulptören Bonino da Milano och är en replika av en äldre kolonn vars uppförande tros vara sammankopplat med legenden om riddaren och hjälten Roland som på 700-talet sägs ha skyddat staden från ett angrepp från Saracenerna. Orlandos kolonn har länge utgjort en frihetssymbol för staden.

Gamla Stan

Otroligt vackra byggnader och en suverän stämning gör Dubrovniks Gamla stan till en fantastisk plats att strosa runt på. Marmorgatorna är några av de mest fascinerande i världen. I början av huvudgatan, Stradun, ligger ett gammalt kloster och i slutet ett stort torg.

Stadsmuren

Hela Gamla stan i Dubrovnik är omringad av en stadsmur som byggdes för att kunna försvara staden mot anfall från havet. Muren är nästan två kilometer lång och hela 25 meter hög på sina ställen. En promenad på muren är det perfekta sättet att uppleva Gamla stans prakt från medeltiden och barocken.

Sponzapalatset

Palatset uppfördes mellan 1516 och 1522. Under republiken Dubrovnik tjänade det bland annat som tullmyndighetens säte, bank, myntverk och skola. Idag rymmer det statsarkivet. Bottenvåningen har en loggia i renässansstil och den första våningen pryds av fönster i venetiansk gotisk stil som är ett minne från den ursprungliga byggnaden från 1300-talet. Den övre våningen har en skulptur föreställande stadens skyddshelgon, sankt Blasius.

Ön Lokrum

Lokrum (Lacroma) är ett naturreservat som ligger cirka 600 m från Dubrovnik och kan nås med färjan. Det finns restaurang, nakenbad, en botanisk trädgård, ett kloster av benediktinorden, en borg (Fort Royal) på öns högsta topp samt den österrikiska ärkehertigen Maximilian I:s sommarresidens.

_

Rekreation

Det finns flera stränder för dig som vill sola och bada. Om du tar dig ut till halvön tre kilometer väster om Gamla stan så kan du till och med välja vilket underlag du vill sola på: sand (Uvala Lapad Beach), cement (Adriatic Beach) eller småsten (Vis Beach). En lite mindre strand, Banje Beach, finns också precis utanför Gamla stans hamn.

_

Gastro

Från Stradun tar man sig uppför trappor till den parallella gatan Prijeko då man blir hungrig. Båda sidor kantas av restauranger som erbjuder dalmatiska och övriga specialiteter för alla smaker och önskemål.

Fiskrestaurangerna erbjuder fisk från både havet och floden Neretva, bland annat många typer av soppa. De mest kända lokala rätterna är dubrovacka rozata (crème brulée) och zelena menestra (kål- och köttgryta).

_

Viner

Till maten serveras de bästa vita och röda vinerna från Kroatien och resten av världen, med lokala Dingač- och Postupvinerna i spetsen.

Gamla stan är full av bra och trevliga kafeer. Det finns båda inne- och uteserveringar, och det är perfekt att sitta och titta på folk på Stradun och de andra gatorna. Här är några av de bästa kafeerna i området.