I den nordvästra delen av Kroatien, vid den slovenska gränsen, ligger den 333 kvadratkilometer stora naturreservatet Zumberak och Samobor.

_

Om Žumberak

I den nordvästra delen av Kroatien, på den slovenska gränsen, ligger den 333 kvadratkilometer stora bergskedjan av bergen Zumberak och Samodor, som blev naturpark i 1999.

Robusta klätterväggar blir ett känsligt kuperat landskap ju längre du kommer till sydväst, som i sin tur slutar i Panonic Plain. Floderna Sava, Krka och Kupa donerar mycket vatten för att låta olika sällsynta och välkända växter trivas i frodig grön i området under trädgränsen.

Ovanför den bördiga marken, i de blåsiga höjderna av bergsryggen i Zumberak, trotsar Sveta Gera-toppen vädret med sina 1178 meter. De högsta punkterna i Samoborbergen kallas Japetic och Plesivica och mäter också stolta 971 och 780 meter. Om du vill klättra i alla höjder bör du inte bara ta några dagar, utan framför allt tåla bra. Eftersom lika vackra och ”hemtrevliga filmliknande” bergsväggarna ser ut, kan de ibland oförberedda stigningarna vara knepiga. Men om du tar det lugnt och inte bara förstår toppkorset utan också vägen till destinationen kommer du att ha en fantastisk tid!