Den yngsta och soligaste kroatiska naturparken med mer än 40 öar i skärgården är ett paradis för nautiska älskare.

_

Om Lastovo

Lastovo Islands Nature Park (Lastovo Islands NP) är den yngsta naturparken i Kroatien som inrättades som sådan 2006. På 1200-talet var det en del av Republiken Dubrovnik. Skärgården består av huvudöyn Lastovo och 40 små omgivande öar, holmar, stenar och rev.

Klimatet här är typiskt Medelhavets med milda vintrar och långa, varma somrar. Lastovo har mer än 2700 soltimmar per år, vilket gör det till en av de soligaste platserna på Adriatiska havet.

På grund av att skärgården var stängd för alla utländska besökare på mer än fyra decennier, kunde den bevara sitt natur- och kulturarv. I år efter andra världskriget förklarades det nämligen till militärbas i Jugoslavien och därför tilläts ingen turistaktivitet. Även lokala invånare undvek öarna på grund av dess militära natur. Efter året 1995, när Kroatien förklarade sitt oberoende och den jugoslaviska militären övergav öarna, kunde turismen åter vakna i detta område.

Eftersom det ligger 95 km från den italienska kusten och 85 km från Split hamn, påverkades det av många kulturer och har mer än 18 arkeologiska platser under vattnet som bevisar kulturella rikedom av detta region.

Idag är det en favoritplats för nautiska älskare. Öns fridfullhet, många säkra förankringar som ligger i skyddade och förtrollande vikar samt pittoreska byar gör Lastovo till en mycket attraktiv båtdestination.

_

Useful info

Bensinstation

Bensinstation ligger i hamn Ubli.

Apotek

Det finns ett grundläggande utbud av läkemedel i apotek som bara arbetar 1 timme om dagen, kl. 13-14, varje dag utom söndag och helg

Vid nödsituation finns en vårdande läkare på vakt.

_

Trafik

Lastovoöarna kan nås från två riktningar, från Split och Vela luka (ön Korčula) med snabbbåt och färja varje dag.

Färjan tar cca. 5 timmar att nå Lastovo och priset per person är 68 kn. Om du reser med snabbbåt kommer du framme ca 3 timmar och priset för en person är 75 kn.

Biljetter till Jadrolinija-linjerna köps på deras kontor i hamn Ubli en halvtimme före avgång. Biljetter till snabbbåten kan också köpas online på http://www.jadrolinija.hr.

_

Besök

Lastovo är stolt över sitt karneval, som är mycket viktigt för lokalbefolkningen, och de intressanta skorstenarna som ger platsen en viss unikhet.

Fumar skorstenar

Ingen vet verkligen varför invånarna i Lastovo började bygga udda snygga skorstenar på sina hus. Kanske började det som ett hushållsskämt, då blev det plötsligt ett mode. Oavsett orsaker, kommer besökarna att bli förvånade över något surrealistiska lösningar som skorstenbyggarna av Lastovo valde att installera på lokala tak. Populärt kallade fumarer är dessa udda konstruktioner en av öns inofficiella symboler.

_

Gastro

Lastovo – den kejsarö där kungar och kejsare under nio århundraden åtnjöt i sitt vin, olivolja och örter.

Man kan njuta av olika havsdelikatesser, speciellt i en av de äldsta lastovos-anpassade – sardiner på spett, ålgryta, grillad moray och i godis som fritters, godis gjord av kvitten och ”skalice”.

Om du gillar mer kött finns det flera gårdshus där fartyg, getter eller kyckling odlas och bereds under ”the bell” – peka.