Lika and Gorski Kotar

Gorski kotar är den bergiga regionen i Kroatien mellan Karlovac och Rijeka, och ett favoritområde för alla som gillar att tillbringa en aktiv semester och njuta av den vackra, bevarade natur. Den angränsande regionen Lika ligger ungefär mellan Velebitbergen (sydväst) och Plješevica (nordost), och sträcker sig hela vägen från Mala Kapela till Gračac.

_

Städer i regionen Lika och Gorski Kotar:

_

Om Lika och G.Kotar

Gorski kotar är den bergiga regionen i Kroatien mellan Karlovac och Rijeka, och ett favoritområde för alla som gillar att tillbringa en aktiv semester och njuta av den vackra, bevarade natur. Eftersom 63% av Gorski kotar är täckt av skogen, är den även känd som ”Kroatiens gröna lungor”. Klimatet i Gorski kotar är kontinentalt med korta, svala somrar och långa, kalla vintrar med massor av snö. Tre bergskedjor i detta område – Obruč, Snježnik och Risnjak i norr, Tuhobić, Medviđak, Kobiljak mot Kvarner, och Velika Kapela, Burni Bitoraj, Viševnica, Bjelolasica, Bijele och Samarske Stijene och Klek i söder – gör det perfekt för fjällvandring och bergsklättring på sommaren eller skidåkning på vintern. Kroatiens olympiska centrum på berget Bjelolasica erbjuder boende och alla typer av idrottsaktiviteter. Det finns rika jaktområden och många cykelleder; den mest utmanande är 45 km lång, från Novi Vinodolski till Begovo Razdolje, den högsta staden i Kroatien (på 1076 m). Äventyrliga gäster kan åka forsränning på floden Kupa medan andra besöker nationalparken Risnjak, som också finns i Gorski kotar.

Den angränsande regionen Lika ligger ungefär mellan Velebitbergen (sydväst) och Plješevica (nordost), och sträcker sig hela vägen från Mala Kapela till Gračac. Skyddad av bergen, de bördiga dalarna av Lika, Gacka och Krbava ger jordbruksstöd till städerna i Dalmatien. Liksom Gorski kotar är Lika ett semesterparadis för aktiva turister. Oavsett om du vill fjällvandra, klättra, cykla, åka forsränning eller bara gå runt och utforska den vackra nationalparken Plitvicesjöarna, är du säker på att glömma stress och koppla av i Lika.

_

Besök

Kamačnik är den pittoreska kanjonen av Kamačnik floden i skogsrika bergsmassivet Velika Kapela. Kamačnik rinner ut i Dobra floden efter 3 km och skapar en smal, stenig passage vid dess mynning. En väg går genom kanjonen med flera broar och gallerier och den är lämplig för en trevlig promenad.

Lokvarsko sjön är en konstgjord sjö som skapats i 1954, då en fördämning byggdes. Sjön är perfekt för bad, långa promenader och framför allt fiske, eftersom några av världens största öring fångades där. Det finns en restaurang på stranden där du kan prova utmärkta lokala specialiteter: grodlår, fyllda öring och hjortkött.

Lokvarska grottan upptäcktes år 1912 och är en av de största grottorna i Kroatien som är lämplig för turistbesök. Det är mycket uppfriskande att besöka den på sommaren eftersom temperaturen inuti är 6,5 – 8 °C. En guidad tur tar 45 minuter, det minsta antalet deltagare är 5, och barn som vill besöka grottan måste vara äldre än 4 år.

Skogsparken Golubinjak är full av vandringsleder, och där hittar du gigantiska tallar äldre än 250 år. Vid ingången finns en restaurang där du kan vila efter en lång promenad, och bakom det finns en idrottsbana.

Museum av grodor i Lokve har mer än 1000 utställningsföremål av grodor från hela världen. Här kan du smaka på ”grodblod,” en naturlig likör gjord av bär. Grodor är mycket viktigt i denna region och ett antal händelser är förknippade med dem, nämligen Grodveckan mellan 30 april och 3 maj, Grodspelen (1 maj) och Grodnatten (maj 2).

Bitoraj (1386 m) och Viševica (1428 m) hör till samma bergskedjan och avståndet mellan dem är bara 4 km. Viševica har en konisk topp och Bitoraj är en grupp sönderrivna bergarter som utskjuter ovanför skogen. Bitoraj kallas ofta Burni Bitoraj på grund av den starka vinden (bura) som blåser där.

Zeleni vir (Gröna virvel, 345 m) är en kraftig vattenkälla på botten av en grund grotta, under en 70-meters-hög serie av skiktade bergarter över vilka en bäck kraschar som en vit gardin. Dess vatten passerar genom en undervattenskanal till ett vattenkraftverk (byggt år 1921) som ligger ca 100 m nedströms. Zeleni vir är uppkallad efter det gröna vattnet i grottan.

Vražji prolaz (Djävulens pass) är en 800 meter lång kanjon som anses vara en av Kroatiens vackraste platser. Fjällbäcken Jasle rinner genom en smal klyfta ca 2 meter bred, mellan klippor 100 m höga. Ovanför bäcken finns metallskenor skurna i berget och skapar broar och trappor som du kan gå på. Djävulens pass kallades också Djävulens brant, och poeterna jämförde den med Dantes resa till helvetet.

Klek (1181 m) är ett berg som många sagor talar om, och det är en intressant destination för både barn och vuxna. Stenar på bergstoppen liknar en sovande jätte, och en gammal historia säger att under stormiga nätter feer och älvor samlas på Klek, och häxor dansar och sjunger runt den vid midnatt.

Området Samarske stijene (Samarske stenar) är ett av Kroatiens vackraste utflyktsmål. Tillsammans med Bijele stijene (Vita stenar) bildar de ett naturreservat där all mänsklig inblandning är förbjuden. Att klättra i Bijele stijene är en av Kroatiens mest attraktiva aktiviteter, för här naturen har skapat en fantastisk galleri av karstformationer. Kända ”fingrar” (smala spetsiga stenar) är en av Kroatiens mest igenkännliga bergsmotiv. Den kortaste vägen till Bijele stijene börjar i skogen, med så kallad Begova staza (Bejs väg), och tar ca 1 timme.

Snježnik (1506 m) är en 10 km lång berg varifrån sjunkar branta ängar fulla av blommor. Snježnik har en av de vackraste utsikterna i Kroatien: du kan se Paklenica, Obruč, Učka och Kvarneröarna, och även Sneznik i Slovenien. Förutom utsikten kan du njuta av exceptionellt rik flora, särskilt den rara edelweiss.

_

Gastro

Mat i Lika och Gorski kotar är kryddad och aromatisk, full av starka dofter och smaker. Traditionella rätter inkluderar grillat lamm, svamp, grodlår och vilträtter liksom rimmad hjort eller vildsvin. De vanligaste efterrätterna är äppel- eller oststrudel, men du kan också prova jordgubbar-, björnbär- och hallonstrudel i Gorski kotar, där alla dessa bär används för att tillverka likörer.