Zagreb är Kroatiens huvudstad och landets största stad. Den har varit landets huvudstad sedan 1557 och även ett kulturellt, vetenskapligt och politiskt centrum ända sedan medeltiden. I Zagreb kan man hitta kulturhistoriska monument, museer, gallerier, teatrar och konserthallar. Staden är också känd som ett universitetscentrum som har en av de äldsta universiteten i Europa, grundat 1669.

_

Om Zagreb

Zagreb är Kroatiens huvudstad och landets största stad. Den har varit landets huvudstad sedan 1557 och även ett kulturellt, vetenskapligt och politiskt centrum ända sedan medeltiden.

Zagreb är en typisk utestad vilket märks när man strosar längs de proppfulla kafébarerna längs promenadstråken Bogoviceva och Tkalciceva. Zagrebs centrum är ganska kompakt och lämpligt att avverkas till fots. Ett tips är att börja i den romantiska Gornji Grad. Här hittar man kullerstensgatorna skuggade av mäktiga kastanjeträd. Den vackra gatubelysningen i konstsmide tänds fortfarande manuellt och kastar under kvällstid ett dovt ljus över strosande par.

För dem som tappar orken finns ett livligt nätverk av ljusblå spårvagnar som är redo att ta dig dit du vill.

I Zagreb kan man hitta kulturhistoriska monument, museer, gallerier, teatrar och konserthallar. Staden är också känd som ett universitetscentrum som har en av de äldsta universiteten i Europa, grundat 1669.

I Zagreb måste du prova lokal mat. Restauranger bjuder på en blandning av mat från Kroatiens olika kulinariska regioner, men du får absolut inte missa stadens paradrätt, strukli, ett bakverk fyllt med en blandning av ost, ägg, gräddfil och salt, täckt med vispgrädde och bakat i ugn.

_

Bra att veta

* Resenärer som vistas i flera dagar bör överväga att köpa Zagreb Card. Kortet erbjuder obegränsade resor med kollektivtrafiken i Zagreb, minskade rabatter på nästan alla stadens museer, priserna på många restauranger, butiker och tjänsteleverantörer och många andra eftergifter. Det kostar 90 kuna (ca 12 euro) och är giltigt i 72 timmar från det datum och klockslag som anges på kortet. Innehavare av kortet får också en speciell broschyr med en lista över alla de anläggningar och de rabatter som finns tillgängliga för dem . Kortet kan köpas på någon av Zagrebs turistbyråer och vid receptioner hos majoriteten av Zagrebs hotell.

* Det finns tre parkeringsplatser zoner i Zagreb, var och en med sin egen takt. När du hittar en plats, kan du betala på en av rutorna installerade på de flesta hörn och visa din biljett på instrumentbrädan. Du kan också skicka ett SMS till ett nummer som visas på parkeringsplats rutan (skicka ditt registreringsnummer för att få ett SMS- bekräftelse. När din tid är nästan upp, får du en annan text som frågar om du vill lägga mer tid eller flytta bil). Om du inte har en telefon med en inhemsk SIM -kort, måste du slå den internationella koden först.

* Inga droger av något slag säljs överallt utom på apotek (ljekarna). Det finns flera apotek som är öppna 24/7, är den mest praktiska vid Stora torget ( Trg bana Jelačića ) .

* Tobaksrökning är förbjuden i alla offentliga lokaler, inklusive restauranger och vissa ( men inte alla ) barer och kaféer. De mindre barer/caféer kan välja (och vissa gjorde) att tillåta rökning.

* Personer som har obligatorisk försäkring utomlands har rätt att använda akutvården under sin vistelse i Kroatien.

* Som andra städer i Kroatien är Zagreb mycket säker, men precis som överallt annars, mörka gränder, parker under natten bör etc. generellt undvikas, och sunt förnuft bör följas. Park Ribnjak, ligger mycket nära stadens centrum, är säkert under dagtid och värt att besöka, men bör undvikas när det är mörkt eftersom det är en mötesplats för alternativa ungdomar, och subkultur våld med ”skinheads” och liknande våldsamma ungdomar har ibland inträffat. Om du ska ut på natten ( särskilt på helger ), undvika alla berusade och bråkiga grupper av ungdomar som kan uppstå på gatan eller spårvagnar natt, som slumpmässiga misshandel har påvisats. Undvik också att klubbar som spelar vad som är känt i Kroatien som ”turbo -folk” musik, eftersom våldet bryter ut i dem ganska lätt .

* Telefonnummer : 112 – Nödsamtal , 192 – Polis , 193 – brandkåren , 194 – Ambulans

* Dental Räddningstjänst är på Perkovčeva 3, öppet 24/7, tar walk-ins .

* Alla stora föremål som förs in i landet ( bärbara datorer, båtar , bastu utrustning ) måste deklareras , att göra detta garanterar att du kommer att tillåtas att ta dem tillbaka när du lämnar . Håll dina kvitton ( 500 HRK minst på ena kvitto ) för att kvalificera sig för en återbetalning av moms på alla kontor gränserna tull .

* Elförsörjningen är 220V, 50Hz .

* Hastighetsbegränsningen i tätort är 50kph inte annat märkt, 80kph på mindre vägar och 130kph på motorvägar. Om du stoppas av någon anledning, kommer du förväntas att visa ditt körkort, bil papper registrering och försäkring certifikat, så se till att alltid hålla dem med dig.

_

Trafik

* Pleso International Airport ligger ca 16 km söder om stadens centrum. En buss går varje 30 minuter från flygplatsen till busstationen (resan tar en halvtimme). Det finns inga direktflyg till Kroatien från USA, Kanada eller Australien, men Croatia Airlines, det nationella flygbolaget, förbinder Zagreb med flera stora europeiska knutpunkter samt med andra städer i Kroatien. Flygplatsen är relativt liten, det finns ingen vänster bagage anläggningar och all ankomst och områden avgångskontoret är belägna på bottenvåningen. Flera lokala och internationella hyra en bil byråer har sina kontor på flygplatsen.

* Busstationen (Autobusni Kolodvor) är en ljus, effektiv knutpunkt med restauranger, affärer, bankomater och spårvagn till alla delar av staden. Det finns en bagageförvaring område på bottenvåningen och det är öppet 24/7. Biljettkontoret, ett växlingskontor, ett postkontor och en bank är på översta våningen. Täta bussar ansluter Zagreb och hela Kroatiens största städer, och det finns dagliga internationella kontakter samt.

* Zagrebs centralstation ( Glavni Kolodvor ) är på Trg Kralja Tomislava med utmärkta spårvagn och gångavstånd till flera hotell . Det finns en 24 – timmars bagageförvaring , en restaurang med en öppen terrass, utbyte faciliteter, bagerier, butiker, bankomater och ett informationscentrum.

* Zagrebs elektriska spårvagnen (ZET) är det mest bekväma trafik som kommer att ta dig runt i staden. Det körs 24/7, även om frekvensen minskas på helger, helgdagar och under natten. Spårvagnslinjer täcker större delen av Zagreb och ansluta till bussar som går till ytterområden och förorter, men spårvagnar är ofta sent. De flesta linjer går till centralstationen, Trg bana Jelačića , eller båda. Biljetter kan köpas på kiosken för 12 kn eller från spårvagnsförare för 15 kn. Observera att du inte kan köpa biljetter från föraren i nya spårvagnar. Biljetter måste valideras i gula maskiner på in i spårvagnen och är bra i 90 minuter. Alla enkelbiljetter är transferpassagerare biljetter är giltiga i flera fordon som färdas i en enda riktning , så du behöver inte en ny biljett när man byter spårvagnar och / eller bussar . Tariff zonsystemet existerar, men bara för townships och samhällen utanför Zagreb stadsgräns. Om du planerar att ta mer än två åkattraktioner, köpa en dagsbiljett. Barn under 6 åker gratis. Biljett kontroller är slumpmässiga, men inte ovanligt.

* Det finns flera taxitjänster i Zagreb:
Taxi Cammeo | Radio Taxi Zagreb | Eko Taxi | Oryx Taxi
Undvik taxibilar som väntar framför centralstationen ( Glavni Kolodvor ) eller bredvid busstationen (Autobusni Kolodvor) som inte tillhör någon av de identifierade bolagen.

_

Besök

I juni tar Strossmartre Festival rum längs Strossmayer Promenade och stadier gratis utomhus filmvisningar, konserter och allehanda roliga aktiviteter . Zagreb Summer Festival i Övre staden börjar i juli och varar under hela augusti . Det är en cykel av konserter och teaterföreställningar , både inomhus och ute på gatorna .

Katedralen av antagandet av Jungfru Maria

De 105 m dubbla spiror i denna magnifika gotiska struktur är under rekonstruktion sedan 1990 . Den nåd och skönhet i denna Herman Bollé mästerverk skiner som en symbol för Zagreb . Inuti , lyser domkyrkan tack vare en renovering som blev klar år 1988 . Notera den 18 – tals predikstol i marmor med slovenska skulptören Mihael Cussal och sarkofag av den kontroversiella Blessed Alojzije Stepinac bakom högaltaret .

Tkalčićeva Street

Denna kullerstensgata till vänster om Dolac vindar upp en ganska brant lutning i magen av den övre staden . Den är kantad med butiker , barer , restauranger och gallerier i 19 – talsbyggnader . Tkalčićeva är också hem till Zagrebs cafe samhälle , och varje kväll borden längs gatan är fulla .

Kamenita Vrata

Det är en brant promenad upp en lång flygning av trapporna till Radiceva från Tkalčićeva och några minuter mer upp en annan branta kullersten väg till Kamenita Vrata ( The Stone Gate ) , vilket var en av fyra ingångar till den muromgärdade staden Gradec . Kamenita Vrata är den enda porten som överlevt en 1731 brand , som förstörde nästan allt trä i sin väg . Precis innanför porten en liten , mörk grotta hus kapell Jungfru Maria var en målning av oskulden och barnet är inbäddad i en alkov bakom en barock galler . Enligt legenden överlevde målningen elden och det är vördad som en mirakulös ikon . Det finns några bänkar i den urbana kapellet , där människor kommer att tända ljus och be hela dagen .

Kula Lotrscak ( Burglars’ Tower )

En kanon avfyras på detta spår av Gradec befästningar varje dag vid middagstid för att fira den kroatiska segern mot turkarna . Du kan klättra upp i tornet för att få en fantastisk utsikt över staden .

Croatian National Theater

Denna neo – barock byggnad ritades av Ferdinand Helmer och Hermann Fellner i Wien . Den braskande tempel drama öppnade med massor av fanfar 1890 då kejsar Franz Josef gjorde utmärkelser . Meštrović hyllade 1905 ” Well of Life ” skulptur är framför entrén .

Den kroatiska Statsarkivet

Denna jugendbyggnad är UNESCO – listade och en av Zagrebs finaste – det är också hem till Kroatiens viktigaste dokument . Den Arkiv ’ skriftliga innehav kommer inte intresserar de flesta engelsktalande besökare , men arkitektur buffs från något land kommer att bli imponerad av interiören och skatter yttre koncentrerat i en ståtlig byggnad som invigdes 1913 . Både lobbyn och atrium är prydda med lysande mosaiker , intrikata järnsmide , mousserande blyad glas och glänsande marmor .

Maksimir Park

Denna grönskande oas ca 3,2 km öster om centrum är Zagrebs största park , populär bland familjer , vandrare hund, och par som går för en promenad . Öppnade i slutet av 18 -talet , har det fem sjöar och ett café , och det inrymmer Zagreb City Zoo . Parken är lätt att nå med spårvagn ( nr 11 eller 12 från Trg bana Jelačića ) och det är gratis ( förutom djurparken ) . Avsluta spårvagnen vid Bukovacka hållplatsen , som ligger ett stenkast från ingången .

Mirogoj-kyrkogården

Tänk på Mirogoj som ett friluftsmuseum plaskade med tunga doser av historia och konst. Många av Kroatiens hjältar och vanligt folk är begravda här. Mirogoj är en annan Herman Bollé skapelse, och som sådan är en fascinerande blandning av arkitektur som inkluderar skyhöga kupoler, en neo – renässans Arcade, och träd , blommor och gravstenar i alla former, storlekar och färger, som omges av en skyddande mur.

Zvjezdarnica

Zagrebs lite känd observatorium är där du ska bege dig till att använda sig av alla de önskemål du har varit lageruppbyggnad under åren . Det ligger i de pittoreska omgivningarna i Gornji Grad (Övre staden). Byggnaden fortsätter att vara en viktig tjänst för vetenskaplig observation av naturliga astronomiska fenomen, och regelbundet värd besökare – både unga och gamla – söker en titt på stardust. För organiserade turer, är entré 10 Kn per person .

Linbana

Förmodligen den kortaste linbana i världen . Börjar strax utanför Ilica du kan lifta för 5kN upp till basen av Lotrscak tornet som vaktar ingången till Gornji Grad . Steg köra upp på sidan av spåren .

Botaniska trädgårdar

Zagrebs botaniska trädgården erbjuder en lugn oas mitt i staden där du kan koppla av , läsa en bok eller ta bilder . Förutom 10 000 olika växtarter , har trädgården två små konstgjorda sjöar med sköldpaddor och ett arboretum i samma stil som en engelsk park .

Museum of Broken Relationships

Detta museum kretsar kring begreppet misslyckade relationer och deras ruiner , som erbjuder en chans att övervinna en känslomässig kollaps genom att bidra till museets samling . Utställningen Området omfattar ca 300 kvm och är uppdelad i flera huvudteman : passion , uppbrott meddelanden, ilska och raseri … innehåller artiklar från hela världen .

Det arkeologiska museet

Museet ligger i den historiska Vranyczany – Hafner Palace i Zrinjevac Park . Grundades 1846 , har museet ca 460 000 artiklar , bland vilka är en av de största numismatiska samlingarna i världen . Missa inte din chans att se den berömda Zagreb mamma och unik samling av etruskiska material med sitt linne bok – den längsta bevarade texten på etruskiska språket .

Mimara Museum

Den arts insamling av Ante och Wiltrud Topić Mimara baseras på donationer av det tidigare och öppnades för allmänheten 1987 . Samlingen är inrymt i en neoklassisk palats i en av de vackraste torgen i Lower Town – Roosevelt Square . Det finns 3750 stycken i samlingen och ett bibliotek med mer än 5400 titlar . Några av de mest kända utställningar inkluderar verk av Lorenzetti , Raffaello , Giorgione , Veronese , Caravaggio , Canaletto , 60 målningar av holländska mästarna Rembrandt , Van Goyen , Ruisdael , 50 verk av den flamländska mästare Van der Weyden , Bosch , Rubens , Van Dyck , och mer än 30 av de spanska mästarna Velasquez , Murillo , och Goya . Den permanenta utställningen ger en kronologisk inblick i de historiska och stilistiska perioder som börjar med forntida civilisationer , och presenterar olika europeiska konstskolor .

Solsystemet

Om du någonsin undrat vad den stora stora metall bollen i Bogovićeva är , är svaret solen – en skulptur gjord av Ivan Kožarić 1971 . Under 2004 Davor Preis skapade en skalenlig modell av solsystemet runt denna mäktiga Sun , inklusive planeter på följande platser : Mercury – Margaretska 3 , Venus – Trg bana Josipa Jelačića 3 , Earth – Varsavska 9 Mars – Tkalčićeva 21 , Jupiter – Voćarska 71 , Saturn – Račićeva 1 , Uranus – Siget 9 , Neptunus – Kozari sätta , Pluto – Aleja Bologna ( gångtunnel ) . Preis avslöjade aldrig placeringen av planeterna , så att hitta dem förvandlas till ett spel som varar till sista planeten ”upptäcktes ” år 2006 . Det är ett bra sätt att få en känsla för dimensionerna av solsystemet och att upptäcka slumpmässiga hörn av staden . Kan du hitta alla planeter ?

_

Rekreation

Sluttningarna av Medvednica Nature Park är perfekt för vandring. Den högsta toppen, Sljeme (1033 m/3,389 ft), och erbjuder fantastisk utsikt. Härifrån, markerade stigar leder genom skog och flera fjällstugor erbjuder rejäla måltider och grundläggande övernattning. Det finns också 15 vandringsleder mountainbike, och på vintern är det möjligt att åka skidor.

Simning säsongen på sjön Jarun börjar i juni när den blå flaggan – den internationella standarden för ren, säker och väl underhållna stränder och tillhörande utrustning – höjs. Det finns en 5,5 km ”trim spår” hela vägen runt där du kan lunka, blad eller cykla efter behag.

Jarun har sand volleyboll vid den lilla sjön och på den södra sidan, där det finns också en handboll domstol (pris 80kn /h), fotbollsplaner och en softball fält (som tillhör en klubb). Du kan också spela minigolf, bordtennis, käglor och boule (boćanje). Den södra stranden har också en upplyst skatepark, spelhall med biljard och air hockey, cageball, en hoppande park, en mountainbike spår och en pulkabacke med en mini hiss i vintertid.

_

Gastro

Zagreb och nordvästra Kroatien gynnar den typ av rejäla kötträtter som man kan hitta i Wien. Smaklig pečenje (spettrostat kött) är lagad med janjetina (lamm), svinjetina (fläsk) eller patka (anka) och serveras ofta med mlinci (bakade nudlar) eller pečeni krumpir (grillat potatis). Purica (kalkon) med mlinci är faktiskt ett måste på Zagrebs och Zagorjes menyer, tillsammans med zagrebački odrezak (kalvkött fylld med skinka och ost, stekt i ströbröd). Restaurang Vinodol är ett bra ställe att prova några av de traditionella rätter.

En annan läckerhet är sir i vrhnje (färskost och grädde) som man kan köpa från lokalbefolkningen på marknader Dolac, Britanac, Branimir plac och andra.

Palačinke (pannkakor) med olika fyllningar är en vanlig dessert, och ett brett utbud av kakor och glass kan hittas på Vincek, ett favoritkonditori av både lokalbefolkningen och turister .

Visst finns det något för alla när det gäller mat, så du kan prova bosniska rätter på Sofra, äta lite sushi på Takenoko Bar, njuta av fisk i Ribice & tri točkice eller smaka fantastiska hamburgare i Bistro RougeMarin.

_

Viner

Ölälskarna bör besöka Pivnica Medvedgrad om de vill prova något bättre än Ožujsko eller Karlovačko som kan köpas på varje affär. För en äkta irländsk brygd skulle man besöka någon av Zagrebs pubar – Sheridans, Gamla Apoteket eller Godot.

Om du är mer intresserad av vin, prova gemišt – en blandning av vitt vin och mineralvatten som är mycket populär i Zagorje.

Kaffe är en viktig del av den kroatiska livsstilen, vilket speglar sig i faktumet att Zagreb är fylld med kaféer. Mysiga platser som Booksa, Divas och Velvet är mycket populära bland de unga, men du kan fika nästan var som helst i staden.