Šibenik ligger vid floden Krkas delta, mitt i hjärtat av Adriatiska kusten. Som den äldsta ursprungliga kroatiska staden omnämns den för första gången 1066 under tiden då Krešimir IV var den kroatiske kungen. Om stadens rika kulturhistoriska arv vittnar den stora katedralen – den berömda byggmästaren Juraj Dalmatinacs verk – som är under UNESCO:s beskydd, tillsammans med måga kyrkor, kloster, palats och fyra fästningar som brukade skydda staden.

_

Om Šibenik

Šibenik ligger vid floden Krkas delta, mitt i hjärtat av Adriatiska kusten. Som den äldsta ursprungliga kroatiska staden omnämns den för första gången 1066 under tiden då Krešimir IV var den kroatiske kungen.

Om stadens rika kulturhistoriska arv vittnar den stora katedralen – den berömda byggmästaren Juraj Dalmatinacs verk – som är under UNESCO:s beskydd, tillsammans med måga kyrkor, kloster, palats och fyra fästningar som brukade skydda staden.

Šibenik är även en kulturstad – den är värd för den enda Internationella barnfestivalen liksom det traditionella evenemanget ”Večeri dalmatinske šansone”. Numera kommer de flesta besökare till Šibenik på grund av den internationella rockfestivalen Terraneo som äger rum under sommaren.

Nära staden hittar man två nationalparker, Krka och Kornati, som med sina fascinerande landskap får många besökare att tappa andan.

_

Bra att veta

Tourist Information Centre ligger på Obala Dr Franje Tuđmana 5.

*Elektricitet: 220 V, kontinental stickpropp med 2 stift

*Kranvattnet går att dricka i hela landet.

_

Trafik

* Šibenik inte har sin egen flygplats, men den använder sig av Zadars flygplats (50 km åt nordväst) och Splits flygplats (45 km åt sydost).

* Šibeniks tågstation ligger cirka tio minuter väster om Gamla staden. Tågresa från Zagreb till Šibenik tar ca 9 timmar och innebär en lång väntan i Knin där man byter tåg.

* Šibeniks busstation ligger en 5-minuters promenad öster om Gamla staden. Det finns flera dagliga bussar till och från Zagreb, och direkta rutter länkar Šibenik till Split, Zadar, Rijeka och Dubrovnik.

* Kollektivtrafiken i Šibenik drivs av flera företag, och bussar åker från 06:00 till 22:00 med reducerad service på söndagar. Enkelbiljett på de flesta linjer kostar 10 HRK.

_

Besök

S:t Jakobs katedral

Med sin bleka stenkupol är Šibeniks magnifika katedral stadens största attraktion. Projektet inleddes 1402 och avslutades 1441. Kyrkan är byggd helt i sten, och dess kupol anses vara en av de bästa arkitekturverk från renässansen. Juraj Dalmatinac skapade en fris av 71 stenhuvuden som modellerats efter människor från Sibenik från hans tid. Huvudena är ett unikt exempel på renässansskulptur och har fungerat som någon sorts varumärke för Šibenik. Katedralen själv finns på UNESCO: s världsarvslista.

S:t Mikaels fästning (Tvrdjava Sv. Mihovila)

En av de första sakerna som besökare ser när de kommer till Šibenik är silhuetten av S:t Mikaels fästning som vakar över gamla staden. Kroatiska kungar regerade från fortet under 1100-talet. Idag är det öppet för allmänheten och erbjuder en fantastisk utsikt över staden och havet.

Šibeniks kanalöarna

Tack vare sitt unika läge är Šibenik en perfekt utgångspunkt för öluffen. Segla genom Sibenik kanalen och besöka öarna Zlarin, Prvić, Kaprije, Žirje och Krapanj, eller ännu längre till Kornati. Krapanj och Zlarin är kända för sin svamp industri (Krapanj) och koralldykning och småindustri (Zlarin), som går tillbaka till 1600-talet.

S:t Laurentius medeltida klostergården

Anlagt av landskapsarkitekten Dragutin Kiš och underhållen av barn från en lokal skola, har denna Medelhavets trädgård blivit en av Šibenik populäraste attraktioner sedan 2007. Trädgården syftar till att ge en rättvisande bild av vad en medeltida klostergård skulle ha sett ut, och är en underbar, lugn plats där du kan koppla av. Växter läggs i prydliga geometriska form.

Šibeniks rebus

Högt upp på fasaden på ett hus i Dobrić finns en av Šibeniks mest mystiska platser, Šibeniks rebus eller gåta. Det är en oval stenrelief med fem symboler – fågelns vingar, korsade liar, två krus, tre tärningar och en mänsklig skalle. Försök att tyda meddelandet.

S:t Johans fästning

Byggt år 1646 är denna fästning ett typiskt exempel på 1600-talets militärarkitektur. Vägen till fästningen går förbi resterna av baracker, krutmagasin, vapen från det andra världskriget och en modern radiomast. Utsikten över Sibenik kanalen är fantastisk.

Nationalparken Krka

Krka är en nationalpark sedan 1985 med Skradinski buk, Roski slap och ön Visovac som dess främsta attraktioner. Nationalparken ligger ca 16km från Šibenik, och börjar vid Šibenik bron och fortsätter mot Knin. Vägskyltar längs vägen är många och tydliga, och alla ingångar är markerade. Varje ingång har en parkeringsplats (gratis), ett informationskontor och ett biljettkontor. Alla vägar som är markerade på kartan är öppna för bilar utom gågator runt Skradinski buk och ön Visovac och dess 1400-talet franciskanerkloster som är tillgänglig endast med buss och båtar.

_

Rekreation

Cykling och vandring är de mest populära aktiviteter i Sibeniks inland. Det finns markerade cykelleder från Skradin till vattenfallen Skradinski buk, och från Skradin till arkeologiska fyndplatsen Bribirska Glavica. Du kan också rida, fiska eller gå forsränning. Hyr en båt – eller använda din egen – att segla runt Kornati öarna. Dykning är också möjligt, men observera att ett tillstånd krävs för vissa platser.

Šibenik bron är förmodligen den mest populära bungyjump-ställe i Kroatien, så om du är intresserad av extremsport, missa inte din chans att hoppa.

_

Gastro

* Šaša är en smakrik sås som liknar salsa och som serveras på palenta – malt majsmjöl kokt i vatten. Rätten var favorit av alla måltider bland jordbrukare i de gamla dagarna.

* Fin vit fisk såsom sanktpersfisk (kovač), havsabborre (brancin) eller havsruda (orada) är oftast grillad och serveras hel med mangold (blitva).

* Bläckfisk (lignje) är en av de mest populära rätter på lokala restaurangmenyer. Serveras grillad eller stekt i ströbröd.

* Šibenik-Skradin området är känd för sina skaldjur. På grund av floden Krkas klara vatten har mulle (cipalj) en mer delikat smak än någon annanstans i Adriatiska havet och vanligen finns på restaurangmenyer.

* Skradinski rižot (Skradins risotto) är en traditionell måltid med köttet som tillagas långsamt och riset läggs till i slutet.

* Skradin är också känd för Skradinska torta, en tårta som ser ut som en traditionell sockerkaka men är gjord utan mjöl. Kakans textur kommer från malda mandlar och valnötter, och den unika smaken är en blandning av apelsinskal, honung och rosa-blomblad konjak.

_

Viner

Šibenik området är en viktig vinproducerande region. Det vanligaste vinet är röda Babić, och importerade vinsorter Merlot och Cabernet Sauvignon också blomstrar här.

Marastina är en gammal vinsort som kan hittas längs kroatiska kusten. Den har en gul eller gyllene färg och en diskret men behaglig doft.

Vingårdar i Skradin området producerar lokala viner liksom rött Plavina och torrt vitt Debit. Om du befinner dig där, prova också rakija od ruža (rosa-blomblad rakija) och liker od žižula (likör smaksatt med bär från jujube trädet).