Nationalparken Norra Velebit är den yngsta nationalparken i Kroatien och en av landets mest pittoreska områden. Den omfattar de norra sluttningarna av Velebitberget, ligger i Lika-Senj län, och täcker 109 km².

_

Om Norra Velebit

Nationalparken Norra Velebit är den yngsta nationalparken i Kroatien och en av landets mest pittoreska områden. Den omfattar de norra sluttningarna av Velebitberget, ligger i Lika-Senj län, och täcker 109 km².

Den omfattar flera skyddade områden: Hajdučki och Rozanski kukovi, en naturreservat, Visibaba botanisk reservat – hem till den endemiska arten kroatiska sibirea, och Zavižan-Balinovac-Velika Kosa naturreservat, som omfattar den välkända Velebit Botaniska Trädgården, ett monument av landskapsarkitektur.

Vita klippor täckta av barrskog erbjuder några av de mest fantastiska utsikter över Adriatiska havet. Berget är genomkorsad med flera vandringsleder och prickade med många ”sommarhus” – små hus med konisk tak, byggda av sten utan murbruk.

_

Trafik

Den vanligaste vägen är från staden Otočac. Du kan nå Otočac via Zagreb-Split motorvägen, eller via den gamla vägen Josipdol-Senj, över Kapela bergspass. När du tar av motorvägen, ta vägen till Krasno, där du hittar parkens administrationsbyggnad.

Det andra sättet är via asfaltvägen till Štirovača, vilket är i den sydöstra delen av parken. Parken kan även nås från kusten, via en mycket smal väg från Jablanac.

Förutom dessa vägar kan parken nås via en grusväg från Mrkvište, Ledena Draga, Begovača och Štirovača. Du kan också komma till parken via vandringsleder från kusten (Brisnice och Gornja Klada).

_

Besök

Hajdučki och Rožanski kukovi
Denna naturreservat är vild och otillgänglig med massor av områden som har varit utom mänskligt räckhåll, vilket ger det en stämning av det outforskade och okända. En speleologisk fenomen av impressiva dimensioner ligger i parken – Lukina Jama, som upptäcktes år 1993. Det är 1392 meter djupt – den djupaste grottan i sydöstra Europa och den åttonde djupaste i världen.

Premužićs led
Denna vandringsled går genom parkens vackraste och mest intressanta delar.

Zavižan-Balinovac-Velika kosa
En naturreservat som omfattar den välkända Velebit Botaniska Trädgården.

Borov Vrh
Veliki Lubenovac
Visibaba botanical reserve