Nationalparken Paklenica ligger nära Starigrad och Zadar, i norra Dalmatien, på de södra sluttningarna av Velebitberget. Den innehåller två karst kanjoner: Mala (Lilla) och Velika (Stora) Paklenica.

_

Om Paklenica

Nationalparken Paklenica ligger nära Starigrad och Zadar, i norra Dalmatien, på de södra sluttningarna av Velebitberget. Den innehåller två karst kanjoner: Mala (Lilla) och Velika (Stora) Paklenica. Namnet Paklenica härstämmar troligen från svart tall sav som kallas ”paklina”, och vilken lokalbefolkningen användes i traditionell medicin, för sårbehandling, för ljus och för beläggning av trä båtar.

Paklenicas rika flora avspeglas i tusen växtarter och underarter, 79 av dem endemiska, som upptäcktes i området. Den stora mångfalden och förekomsten av rara, skyddade växter gör parken ett mycket värdefullt område inte bara i Kroatien, men i Europa och världen också.

Nära ingången till Velika Paklenica finns det en konstgjord källare / grotta som byggts för Josip Broz Tito i slutet av 1940-talet.

_

Besök

De djupaste grottor i Paklenica:

Stup på Bunovac (534 m) är den djupaste grottan i centrala och södra Velebit
Grotta i Crljeni kuk (152 m) är geomorfologiskt väldigt viktig på grund av dimensioner på de underjordiska hallar (över 100 meter i diameter)
Grotta i Zub Buljme (139 m) – förutom dess djup är den intressant som en fyndplatsen för en grottbjörn skalle
Grotta under Počiteljski vrh (123 m)
Grotta av vackra fossil (103 m)

De längsta grottor i parken:

Vodarica grotta (300 m)
Grotta i Zub Buljme (250 m)
Medviđa grotta (215 m)
Manita grotta (175 m) – en av de vackraste grottorna i parken med ett överflöd av ornament
Lucinka grotta (132 m) – grotta med den högsta ingången i Kroatien (51 m)

_

Rekreation

Nationalparken Paklenica är den populäraste fjällvandringsdestination i Kroatien, och den största i sydöstra Europa. Närheten till havsvatten ger denna plats en speciell charm och gör den perfekt för att kombinera fjällvandring och vattensporter.