Mljet är känd som en ”grön ö” eftersom mer än 70% av dess yta är täckt av skogen. Den västra sidan av ön är en nationalpark, med två saltvattensjöar – Veliko och Malo jezero – som dess centrala punkter.

_

Om Mljet

Mljet är känd som en ”grön ö” eftersom mer än 70% av dess yta är täckt av skogen.  Den västra sidan av ön är en nationalpark, med två saltvattensjöar – Veliko och Malo jezero – som dess centrala punkter.

Vattnet i sjöarna är varm (25°C till 30°C) och deras höga saltkoncentration sägs ha läkande egenskaper, särskilt mot hudsjukdomar och reumatism. Den mindre sjön brukade vara ett träsk fram till 1100-talet, då benediktinermunkar anslöt den till större sjön med en kanal. De byggde också en kyrka och ett kloster på S:ta Marias holme på Veliko Jezero.

_

Trafik

Mljet är lätt att nå från Dubrovnik och andra öar och städer på fastlandet, antingen med färjor eller utflyktsbåtar.

_

Besök

Odysseus’s cave

Odysseus’s cave, located on the island of Mljet, is a large shaped cave near the beach that is accessed by a 30 meter tunnel. Legend says that this is where Odysseus found his shelter after surviving a shipwreck. It’s said that due to the beauty of the island, he remained there for seven years.

_

Rekreation

Att hyra en cykel är ett utmärkt sätt att utforska nationalparken. Du kan också hyra en liten elbil eller en paddelbåt. Mljet har några intressanta dykning möjligheter. I närheten av Mljet finns det resterna av en romersk skepp från 200-talet och en tysk torpedbåt från WWII.