Brijuni är en grupp av 14 större och mindre öar som ligger utmed den sydvästra kusten av halvön Istrien och som är kända för sin naturskönhet och lång, spännande historia. 

_

Om Brijuni

Brijuni är en grupp av 14 större och mindre öar som ligger utmed den sydvästra kusten av halvön Istrien och som är kända för sin naturskönhet och lång, spännande historia. De två största öarna är Veliki och Mali Brijun. Romarna byggde sommarvillor på dessa öar nordväst om Pula, de österrikisk-ungerska tillbringade sin semester där, och jugoslaviska presidenten Tito valde Brijuni som platsen för hans privata bostad och officiella semesterhus.

Idag är Brijuni en nationalpark och statens officiella residens. Endast två av öarna – Veliki Brijun och Mali Brijun – är öppna för besökare som måste anlända via organiserade turer om de inte stannar på ett av Brijunis hotell.

_

Trafik

Öarna kan nås med båt från Fazana vilket ligger en halv timmes bilresa från Pula. Båtar avgår tre till fem gånger per dag beroende på säsong. Resan till Brijuni från Fazana tar ca 20 minuter och en guidad tur tar 4 timmar.

_

Besök

Den Vita Villan var residens för Josip B. Tito under hans regeringstid som Jugoslaviens president och där mötte han många tjänstemän, kändisar och delegater. Varje år tillbringade Tito 6 månader på Brijuni och presenterade Brijunis naturliga underverk för världens ledare och kändisar. Eftersom han var en djurälskare, fick han många exotiska djur som gåvor från sina besökare som kom från hela världen. Idag finns det mer än 600 inhemska växtarter, och i norra delen av Veli Brijun finns det en safaripark med rådjur, zebror, strutsar och andra djur.

Fler än 200 dinosauriefotspår har upptäckts på fyra platser på ön Veli Brijun (Pogledalo, Ploce, Kamik/Plješivac och Trstike/Debela Glava). De härstammar från kritaperioden så det kan sägas att ön har en ”krita park”. Just efter du lämnar båten och landar på bryggan i Brijuni hamnen kan du se spår av dinosaurier! I kalkstensblocket som kom från ett av Brijunis stenbrott ser man tydligt en tretåig dinosauries fotavtryck.

Den guidade turen omfattar också ett besök till en 000-talet romersk villa vid Verige viken, ruinerna av en bysantinsk fästning, ”den gamla damen” – en 1600-årig olivträd, ett litet arkeologiskt museum och S:t Germaines kyrka med kopior av Bascanska Ploca och ”Dödsdans” fresk från Beram, och Josip Broz Tito minnesmuseet.

_

Rekreation

Det är möjligt att boka segling, golf och dykning samt hyra en cykel eller en liten elbil.

Huvudhamnen i parken är Veliki Brijun som har ett tiotal dagliga båtplatser med tillgång till vatten och el. Båtägare måste anmäla sin ankomst i receptionen i något av hotellen i hamnen. Inträde i nationalparken liksom ankringen tillåts endast i Veliki Brijun och i viken Sv Nikola på Mali Brijun. Ankringsförbud råder på resten av ögruppen.